Ansök om jämkning före 19 november

Om du vill slippa betala för mycket eller för lite i preliminärskatt under inkomståret kan du som privatperson ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. Genom att jämka anpassas det preliminära skatteavdraget utifrån din ekonomiska situation – en mer exakt skatt dras varje månad i samband med utbetalning av exempelvis din lön eller pension. När slutskattebeskedet kommer uppstår alltså inte någon trist överraskning om kvarskatt, och för all del inte heller någon glad överraskning om skatteåterbäring.

Jämkning är främst för pensionärer som arbetar och samtidigt får pension utbetald eller skolungdomar/studenter med låg inkomst. Men även för personer som exempelvis har höga bolåneräntor, har varierande inkomst under året, flera arbetsgivare eller har återkommande överskott av kapital (vinster på värdepapper).

Du kan när som helst under året ansöka om jämkning hos Skatteverket, men för att jämkningen ska gälla för nästa inkomstår (2024) måste din ansökan göras före 19 november. Du ansöker om jämkning antingen i e-tjänsten Jämkning eller på blankett Jämkning (ändring av preliminär A-skatt, SKV 4302). Beslutet som Skatteverket skickar till din digitala brevlåda (eller på papper) lämnar du sedan till din arbetsgivare eller annan utbetalare.