Folkbokföringen – en guldgruva av brott

Skatteverket fick i uppdrag att i ett pilotprojekt, tillsammans med 11 andra myndigheter, kartlägga om och i så fall hur, felaktig folkbokföring ingår i brottsliga upplägg.

Skatteverket har i samband med detta identifierat adresser som misstänkts ingå i avancerade brottsupplägg och resultatet visar att adresserna var kopplade till bland annat svartarbete, penningtvätt, skattebrott, bedrägerier och skenäktenskap.

– ”Varje adress påminde om toppen på ett isberg”, säger Skatteverkets projektledare. De ledde vidare till ännu fler adresser, individer och företag, där de flesta ingick i brottsliga upplägg.

Flera brottshärvor har utifrån misstänkta adresser nystats upp. Det kan handla om en fastighet som köps för brottsvinster och blir bostad för personer utan uppehålls- eller arbetstillstånd som mot mycket låga löner renoverar byggnaden. När fastigheten sedan säljs, tvättas pengarna vita.

Rapporten innehåller utöver kartläggningen även rekommendationer. Skatteverket och samverkande myndigheter föreslår bland annat minskad sekretess mellan myndigheter. Vidare föreslås att personer som hjälper kriminella med råd om upplägg eller tillhandahåller folkbokföringsadresser för brottsliga syften ska kunna straffbeläggas.

Några fakta om projektet hämtat ur Skatteverkets rapport:

  • Ca 500 strategiska adresser identifierades.
  • 1 579 färdiga utredningar har gjorts, fler pågår.
  • Utredningarna omfattar 675 individer med personnummer och 904 med samordningsnummer.
  • Ca 200 av dessa har efter kontroll registrerats som utvandrade.
  • 150 misstänkta fall av utnyttjade identiteter upptäcktes.

Pilotprojektet har pågått sedan juni 2020. I samverkan ingår Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.