Semesterbostad – så beräknar du förmånsvärdet

Har ditt företag en semesterbostad som anställda har möjlighet att utnyttja? I den här artikeln kan du läsa mer om hur man beräknar förmånsvärdet på semesterbostaden.

Värderas till marknadsvärdet

När en anställd får disponera en semesterbostad till följd av sin anställning uppstår en förmån som den anställde ska beskattas för.

Förmånsvärdet för fri eller subventionerad semesterbostad ska värderas till marknadsvärdet. Marknadsvärdet beräknas med hjälp av på orten gällande hyrespris, dvs vad det skulle ha kostat den anställde att hyra en likvärdig semesterbostad. Vid bedömningen av marknadsvärdet tas ingen hänsyn till arbetsgivarens kostnader för semesterbostaden eller vilken hyra arbetsgivaren betalat för den.

Om den anställde betalar marknadsmässig hyra blir det inte aktuellt med förmånsbeskattning, men om bostaden får användas gratis eller mot låg ersättning ska förmånsbeskattning ske upp till marknadsvärde.

Schablonvärdering

Saknas en hyresmarknad eller om det i övrigt är svårt att fastställa ett marknadsvärde, bör förmånen värderas enligt de schablonbelopp som Skatteverket årligen fastställer. Schablonvärdering får alltså bara göras när det inte går att fastställa ett marknadsvärde.

För beskattningsåret 2018 gäller följande schablonvärden:

  • Fjällstuga (lägenhet) – jul, nyår och vårvinter (februari–april) 3 500 kr/vecka (övrig tid 1 500 kr/vecka)
  • Sommarstuga (lägenhet) – sommar (mitten av juni–mitten av augusti) 3 500 kr/vecka (övrig tid 1 500 kr/vecka)

Om det är svårt att uppskatta marknadsvärdet för en semesterbostad i utlandet beräknas förmånsvärdet till 3 500 kronor i veckan.

(Samma belopp gäller för beskattningsåret 2017)