Växa-stödet utökas

Riksdagen har beslutat att växa-stödet ska utvidgas till att omfatta två anställda. Även beloppsgränsen för vilken ersättning som omfattas av växa-stödet höjs från 25 000 kr till 35 000 kr per månad.

Växa-stöd för enmansföretag

Sedan 2017 kan vissa företag, så kallade enmansföretag, få nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställde. Från början gällde reglerna bara enskilda näringsidkare men sedan 2018 kan även aktiebolag och handelsbolag med enbart fysiska personer som delägare få lägre arbetsgivaravgifter för den först anställde.

Enligt nuvarande regler innebär växa-stödet att enbart ålderspensionsavgiften på 10,21% behöver betalas på lön upp till 25 000 kr under de första 24 månaderna. På ersättningar över 25 000 kr per månad ska alltså fulla arbetsgivaravgifter betalas.

Två anställda upp till 35 000 kr månad

Riksdagen har nu beslutat att växa-stödet ska utvidgas till att gälla upp till två anställda. Nedsättningen av arbetsgivaravgifter kommer alltså att gälla företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer samt företag som redan har en anställd och som anställer ytterligare en person.

Beloppsgränsen för vilken ersättning som omfattas ska enligt beslutet höjas från 25 000 kr till 35 000 kr per månad.

Enmansföretag blir växa-företag

Den nuvarande benämningen på de verksamheter som omfattas av växa-stödet är enmansföretag. Eftersom växa-stödet utvidgas och ska gälla upp till två anställda blir uttrycket enmansföretag inte längre korrekt utan dessa företag ska istället kallas för växa-företag.

Enligt beslutet ska följande verksamheter räknas som växa-företag

  • enskilda näringsidkare som bedriver verksamhet och som sedan 1 januari 2024, eller sedan verksamheten påbörjades, inte gett ut någon avgiftspliktig ersättning till anställd,
  • aktiebolag som sedan 1 januari 2024, eller sedan verksamheten påbörjades, inte har betalat ut lön eller annan avgiftspliktig ersättning till någon annan än högst en delägare eller en närstående till en sådan person,
  • handelsbolag med högst två delägare som sedan 1 januari 2024 inte har betalat ut lön eller avgiftspliktig ersättning.

Växa-företag anses också vara företag med högst en anställd för vilken man gett ut avgiftspliktig ersättning sedan 1 januari 2024, eller sedan verksamheten påbörjades, och till dess den andra anställningen påbörjas.

Som växa-företag med högst en anställd räknas även de företag som 1 januari 2024 inte hade några anställda men som därefter anställer en första person som är fortsatt anställd när en andra person påbörjar sin anställning.

Regeringen har i propositionen förtydligat att kvalificeringsperioden (som påbörjas 1 januari 2024) innebär att

  • För att få nedsättningen av arbetsgivaravgifterna ska växa-företaget, från och med den 1 januari 2024 och fram till dess att en anställning påbörjas, inte ha haft några arbetstagare eller ha haft högst en arbetstagare.
  • För verksamheter som startas efter den 1 januari 2024 bör motsvarande kvalifikationsgrund gälla från och med den dagen då verksamheten startades.

Det krävs alltså att ett företag under hela kvalificeringsperioden uppfyller villkoren för att vara ett växa-företag. Ett företag kan under kvalificeringsperioden inte säga upp en redan anställd person i syfte att anställa en eller två nya personer och få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för dessa.

Om ett företag under kvalificeringsperioden, t ex 1 maj 2024, anställer en person och denna person sedan är kvar till dess att en andra person anställs, t ex 1 januari 2025, ska företaget kunna beviljas växa-stöd för den andra anställda.

Om ett företag anställer sin första arbetstagare t ex 1 januari 2025 löper kvalificeringsperioden från den 1 januari 2024 till denna dag. Om denna första arbetstagare fortfarande är anställd när en andra arbetstagare anställs t ex 1 juli 2025 uppfyller företaget villkoren för ett växa-företag. Om den först anställda arbetstagaren har slutat innan 1 juli 2025 kan företaget inte få växa-stöd för den andra anställda arbetstagaren eftersom företaget vid tidpunkten för anställningen inte är ett växa-företag.

Ikraftträdande

De nya reglerna träder i kraft 1 januari 2025.

För att reglerna inte ska ha en återhållande verkan på nyanställningar kommer utvidgningen av växa-stödet att få tillämpas även på personer som har anställts mellan 1 maj 2024 och ikraftträdandet. Observera dock att det utvidgade växa-stödet kommer att tillämpas på ersättningar som getts ut först efter 31 december 2024.

För de arbetsgivare som har anställt en person i näringsverksamheten före den 1 maj 2024 ska dock lagen i den äldre lydelsen tillämpas på ersättning som utges till den personen.