Karens – 55+ får välja färre karensdagar

Näringsidkare kan välja om de vill ha 1, 7, 14, 30, 60 eller 90 karensdagar i sjukförsäkringen och man betalar egenavgifter därefter. Nedsättningen är inte särskilt stor, även om man väljer många karensdagar, så det är tveksamt om det är värt det.

Man registreras automatiskt för 7 karensdagar om man inte begär något annat hos Försäkringskassan och egenavgifterna är då 28,97%. Väljer du en (1) karensdag betalar du (2024) 29,10% och om du väljer 90 dagar betalar du 28,24%. Det ”kostar” alltså endast 0,13 procentenheter att välja en dag, och du ”tjänar” endast 0,73 procentenheter om du väljer 90 dagars karens vid sjukdom.

Enligt dagens regler kan näringsidkare endast minska antalet karensdagar tills att de fyller 55 år (däremot kan de öka antalet). Har man t ex valt 90 dagars karens när man fyller 55 år, så kan man alltså inte välja färre dagar efter detta.

En utredning föreslog redan 2020 att begränsningen för 55-plussare att minska antalet karensdagar skulle slopas. Ett förslag som regeringen plockade upp i årets budgetproposition och som nu riksdagen har beslutat att genomföra.

I utredningen kan man läsa att gränsen på 55 år har varit densamma sedan 1950-talet och det har inte skett någon omprövning med hänsyn till de demografiska förändringarna med ökad livslängd. Trots att sjukfrånvaro är korrelerat till ålder har det enligt utredningen heller inte framkommit någon statistik som tyder på att personer som är över 55 år och som valt 1 karensdag skulle vara mer sjuka jämfört med personer under 55 år med 1 karensdag.

Beslutet innebär att begränsningen för näringsidkare att minska antalet karensdagar vid fyllda 55 år, slopas från och med 1 januari 2025.

Den som begär kortare karenstid har en ”uppsägningstid” motsvarande det antal dagar som karenstiden kortas med. Denna uppsägningstid gäller även vid byte till 1 karensdag. Har man fyllt 55 år och vill minska antalet karensdagar, så beräknas uppsägningstiden som tidigast från 1 januari 2025.