Nytt Öresundsavtal ska beslutas
Sverige och Danmark har kommit överens om ett nytt Öresundsavtal som ska förenkla för gränspendlare. Det nya avtalet innebär bland annat en utökad möjlighet att kunna arbeta en del av arbetstiden hemifrån utan att beskattningssituationen påverkas.
Nytt Öresundsavtal
2003 ingick Sverige och Danmark ett avtal om vissa skattefrågor för att bidra till ökad rörlighet och integration i Öresundsregionen, det så kallade Öresundsavtalet. Avtalet reglerar alltså i vilket land gränspendlare kommer att beskattas.
Regeringarna i Sverige och Danmark har nu förhandlat fram ett nytt avtal som undertecknades 10 juni i år. Det nya avtalet syftar till att ytterligare underlätta rörligheten utifrån ändrade förhållanden på arbetsmarknaden. Regeringen har nu i en proposition föreslagit att riksdagen ska godkänna det nya avtalet samt de lagändringar som följer av avtalet.
Här presenterar vi några av de nya reglerna.
Tremånadersregeln blir en årsregel
Huvudregeln är att ersättningen beskattas i det land där arbetet utförs. I det nuvarande Öresundsavtalet finns dock en tremånadersregel som innebär att gränspendlare i viss utsträckning kan arbeta hemifrån och fortsatt beskattas i det land där arbete normalt utförs. Detta förutsatt att minst hälften av arbetet utförs i arbetslandet under varje tremånadersperiod.
I och med att flexibiliteten och hemarbete har ökat de senaste åren har det blivit svårare för pendlarna att tillämpa denna regel. I det nya avtalet ska tremånadersregeln därför ersättas med en årsregel. Den innebär att arbetet under en tolvmånadersperiod måste ske till minst hälften i arbetslandet för att endast beskattas i det landet.
Behöver inte jobba från hemmet
Enligt det nuvarande avtalet måste arbetet i bosättningslandet utföras från hemmet. I det nya avtalet kommer detta inte längre att vara ett krav utan arbetet i bosättningslandet kommer att kunna utföras från andra ställen som caféer eller sommarstugor.
Reglerna omfattar även offentligt anställda
Den nuvarande tremånadersregeln gäller bara för privatanställda pendlare, inte för offentliganställda, vilket betyder att den kategorin anställda inte kan utföra något arbete alls hemifrån. Det kommande avtalet ändrar på detta och de nya utvidgade reglerna kommer även att omfatta offentligt anställda gränspendlare.
Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2025 och tillämpas första gången på löner och ersättningar som utförs och utbetalas efter 31 december 2024.
Regeringens prop 2024/25:15