Har en sommarjobbare rätt till semester?

Har anställda sommarjobbare rätt till semester under sommaren? De ska endast arbeta under sommarmånaderna, juni – augusti.

Svar:

Huvudregeln i semesterlagen är att alla anställda har rätt till semesterledighet och semesterlön, detta oavsett anställningens längd eller omfattning. Det är dock möjligt att avtala bort rätten till semesterledighet vid anställningar som varar högst tre månader. När det gäller kortare anställningar är det ju inte alltid rimligt att den anställde ska ha rätt att vara ledig för semester. Även om den anställde inte har rätt till semesterledighet har man rätt till semesterersättning. Semesterersättningen får inte ingå i lönen utan ska beräknas och redovisas på ett tydligt sätt. Hur beräkningen av semesterersättningen ska göras beror på om arbetsgivaren är bunden av ett kollektivavtal eller inte. Finns inget kollektivavtal gäller semesterlagen (12% av den lön som betalats ut under intjänandeåret).

Semesterersättningen ska betalas ut så snart som möjligt eller senast inom en månad efter att anställningen har upphört.

När det gäller anställningar på högst 3 månader kan semesterersättningen betalas ut i förskott. Observera dock att den då ska beräknas och redovisas separat och inte ingå i den ordinarie lönen.