Slutligt underskott i enskild näringsverksamhet

Skatteverket anser att avdrag för slutligt underskott när en enskild näringsverksamhet upphör får fördelas på de tre följande beskattningsåren enligt den skattskyldiges önskemål.

Avdrag för slutligt underskott

Om det finns en förlust kvar när en enskild näringsverksamhet avvecklas, får 70% av det sammanlagda kvarvarande underskottet dras av. Detta slutliga underskott dras av som kapitalförlust i inkomstslaget kapital och ger 30% skattereduktion om det leder till ett underskott i kapital.

Året efter slutåren

Det här avdraget får du göra först inkomståret efter att du helt har avslutat verksamheten, dvs i inkomstdeklarationen efter den sista inkomstdeklaration du lämnat för företaget. Om du inte har betalat in tillräckligt mycket skatt för att kunna utnyttja hela skattereduktionen under ett enda år, får du dela upp avdraget på högst tre år.

Frågan var om underskottet ska fördelas med lika belopp på vart och ett av beskattningsåren eller om det får fördelas fritt mellan beskattningsåren efter den skattskyldiges egen önskan om fördelning.

Skatteverkets bedömning

Enligt Skatteverket talar lagtextens ordalydelse för att avdraget kan fördelas fritt mellan beskattningsåren. Om syftet hade varit att underskottet ska fördelas med lika belopp varje år så borde det i lagtexten ha stått att avdraget ska ”fördelas med lika belopp”. Mot bakgrund av detta och uttalandena i förarbetena anser Skatteverket att den skattskyldige ska kunna fördela avdraget fritt enligt eget önskemål mellan de tre åren.

Olika fördelningar av slutligt underskott

Näringsidkaren Stina bestämmer sig för att avsluta sin näringsverksamhet. I inkomstdeklarationen för nedläggningsåret fastställs det sammanlagda slutliga underskottet till 300 000 kr.

Stina kan välja att fördela avdraget för underskottet som hon vill. Här kommer några exempel.

Stina kan begära att 70% av 300 000 kr ska dras av i inkomstdeklarationen året efter nedläggningsåret.

Stina kan också begära att 70% av 100 000 kr dras av året efter nedläggningsåret och 70% av 200 000 kr dras av andra året efter nedläggningsåret.

Eller så kan Stina begära att 70% av 50 000 kr dras av året efter nedläggningsåret, 70% av 180 000 kr dras av andra året efter nedläggningsåret och 70% av 70 000 kr dras av tredje året efter nedläggningsåret.

Skatteverket kommer att godkänna avdragen oavsett vilket alternativ Stina väljer.

Skatteverkets ställningstagande 202 335463 17/111