Kontrollavgift vid fel betalningsmedel

Kammarrätten anser att det är orimligt att ta ut kontrollavgift när fel betalningsmedel har registrerats på ett kassakvitto vid en försäljning.

Krav på uppgift om betalningsmedel

Enligt Skatteverkets föreskrifter gällande kassaregister ska ett kassakvitto bland annat innehålla uppgift om betalningsmedel.

Om fel betalningsmedel har angetts på ett kassakvitto ska företaget ta fram ett returkvitto som korrigerar felaktigheten och ta fram ett kassakvitto med uppgift om rätt betalningsmedel.

Bakgrund

Skatteverket gjorde ett kontrollköp hos en restaurang. Vid betalningen uppfattade servitören att en av de två kontrollanterna skulle betala hela noten med sitt kreditkort och registrerade därför kreditkort som betalningsmedel i kassaregistret. Sedan visade det sig att en av kontrollanterna skulle betala sin del av notan med kontanter.

Eftersom restaurangen hade angivit fel betalningsmedel på kvittot påförde Skatteverket restaurangen en kontrollavgift. Restaurangen överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Kontrollavgift

Om en näringsidkare inte följer lagen om kassaregister eller Skatteverkets föreskrifter om kassaregister kan Skatteverket ta ut en kontrollavgift.

Kontrollavgiften får dock sättas ned helt eller delvis om det är orimligt att ta ut en kontrollavgift med fullt belopp. Detta gäller vid mindre överträdelser där avgiften inte står i rimlig proportion till felaktigheten.

Förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten ansåg att restaurangen hade brutit mot reglerna om kassaregister. Därför fanns det grund för att ta ut kontrollavgift.

Men eftersom det rörde sig om en enstaka överträdelse menade förvaltningsrätten att kontrollavgiften skulle sättas ned delvis. Restaurangen överklagade beslutet till kammarrätten.

Kammarrätten

Eftersom restaurangen brutit mot regeln om rätt betalningsmedel på kvittot ansåg kammarrätten, precis som förvaltningsrätten, att det fanns grund för att ta ut kontrollavgift. Det saknade betydelse att felet skett på grund av en missuppfattning från servitörens sida.

Däremot ansåg kammarrätten att det fanns grund för hel befrielse från kontrollavgiften eftersom felet varit ringa. Det hade skett vid ett enstaka tillfälle och det hade inte inneburit att några intäkter undandragits vid försäljningen.

Kammarrätten i Stockholm 2542-16