Bolagsskatten sänks till 20%?
Regeringen presenterar ett pärlband av förslag...
Regeringen har nu presenterat en rad olika förslag på skatteområdet. De presenteras i form av promemorior och dessa remitteras nu inför höstbudgeten. Om de blir verklighet eller inte, är osäkert. Men de kommer att finnas med i de förhandlingar som sker mellan Tidöpartierna. Andra osäkerhetsfaktorer är också det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet.
Bolagsskatten sänks till 20%
Regeringen föreslår att bolagsskatten (inkomstskatten för juridiska personer) sänks till 20% från dagens nivå på 20,6%.
Anledningen till sänkning är att regeringen vill skapa goda förutsättningar för tillväxt och välstånd, vilket kräver ett konkurrenskraftigt näringsliv med hög produktivitet och gott investeringsklimat.
Bolagsskatten anses vara en av de skatter som är mest skadliga för ett lands möjligheter till ekonomisk tillväxt, då den har stor betydelse för företagens investerings- och lokaliseringsbeslut. En lägre bolagsskattesats sänker företagens kapitalkostnader, gör att fler investeringar blir lönsamma, ökar investeringarna och bidrar till ekonomisk tillväxt.
1 miljon kr i vinst = 6 000 kr mindre i bolagsskatt
Nisses Mekaniska AB har 3 miljoner kr i skattepliktig vinst. Om förslaget genomförs betalar de 18 000 kr mindre i bolagsskatt.
Nisses Mechanical International har 300 miljoner kr i skattepliktig vinst. Om förslaget genomförs betalar de 1 800 000 kr mindre i bolagsskatt.
De allra flesta företag – 85% – i Sverige klassas enligt EU som mikroföretag då de har en omsättning under 20 miljoner kr. Den största delen av bolagsskatten – ca 40% – betalas emellertid av stora företag (omsättning över 500 miljoner kr eller fler än 250 anställda).
Förslaget beräknas kosta staten ca 5,9 miljarder kr 2026. Från och med 2027 bedöms den offentligfinansiella nettoeffekten till −6,6 miljarder kr per år.
Expansionsfonden sänks till 20%
Expansionsfonden kan man säga är näringsidkares motsvarighet till bolagsskatt. Vill man spara vinster i verksamheten, så beskattas de ”endast” med expansionsfondsskatt som är på samma nivå som bolagsskatten.
Med hjälp av expansionsfondsskatten behandlas därför aktiebolag och näringsidkare skattemässigt likartat. Därför föreslår regeringen också motsvarande sänkning av expansionsfondsskatten, dvs att den sänks till 20%.
Precis som vid tidigare sänkningar av expansionsfondsskatten, ska nuvarande fondavsättningar omvandlas till avsättningar gjorda till den nya skattesatsen. Övergången till den lägre skattesatsen kommer därigenom att ske med automatik och kan skötas av Skatteverket.
Återföring av periodiseringsfond
Juridiska personers avdrag för avsättning till periodiseringsfond har ett värde som motsvarar den bolagsskattesats som gäller vid avdragstidpunkten. Vad gäller beskattningsår som börjat efter 31 december 2020 har bolagsskattesatsen varit 20,6%.
För att avdrag respektive återföring av avdrag för avsättning till periodiseringsfond ska möta samma effektiva skattebelastning bör återföring av avdrag som har gjorts före den föreslagna skattesänkningen, tas upp till ett högre belopp när återföringen sker till den lägre skattesatsen.
För att uppnå detta bör återföringen motsvara 103% av avsättningen. Avdrag för avsättning som har gjorts vid beskattningsår som börjar före den 1 januari 2021 ska återföras med 107% av avdraget eftersom bolagsskatten då var 21,4%.
Koncernbidrag
För att förhindra att koncerner med bolag som har olika beskattningsår genom koncernbidrag flyttar vinster för att komma åt den lägre bolagsskatten, införs en övergångsregel. Företag med beskattningsår som börjar före men avslutas efter 1 januari 2026 får bara göra avdrag med 97,1% av koncernbidrag som har lämnats till företag med beskattningsår som börjar efter 1 januari 2026. Det mottagande företaget ska ta upp hela koncernbidraget till beskattning.
Ikraftträdande
Regeringen föreslår att de nya bestämmelserna ska träda i kraft 1 januari 2026 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter 31 december 2025.