Blandade karameller i regeringens godispåse
Regeringen presenterar en rad olika förslag på skatteområdet. De presenteras i form av promemorior som nu remitteras inför höstbudgeten. Om alla förslagen återfinns i budgetproppen eller inte, är osäkert. Men de kommer att finnas på bordet i de förhandlingar som sker mellan Tidöpartierna.
SINK – från 25% till 20%
Inkomster från arbete i Sverige och vissa andra inkomster som tas emot av fysiska personer som är bosatta utomlands (med undantag för artister och idrottsmän) beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, förkortad SINK. Med bosatt utomlands menas en fysisk person som är begränsat skattskyldig enligt inkomstskattelagen.
Beskattas man enligt SINK, betalar man 25% i skatt (med undantag från sjöinkomst, 15%) på de skattepliktiga inkomsterna, och man får inte göra något avdrag från inkomsterna.
Regeringen föreslår nu att SINK-beskattningen sänks till 20% (med undantag från sjöinkomst).
Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med ca 700 miljoner kr.
Enligt förslaget ska de nya reglerna träda i kraft 1 januari 2026 och tillämpas på inkomster som tas emot efter 31 december 2025.
Laddning av elbil vid arbetsplats – reglerna blir permanenta
Regeringen förslår att de tillfälliga reglerna om skattefri laddning vid arbetsplatsen, nu blir permanenta. Enligt tidigare beslut ska skattefriheten gälla under perioden 1 juli 2023 – 30 juni 2026.
Denna skattefrihet har varit populär, men har också kunnat innebära vissa problem för anställda med tjänstebil som betalar sitt drivmedel själv. Ett upplägg som är väldigt vanligt bland de som har en elbil som förmånsbil. Enligt inkomstskattelagen så krävs det att den anställde står för samtliga utgifter för drivmedlet om en arbetsgivare ska kunna betala ut skattefri milersättning. Och laddar man bilen utan kostnad vid arbetsplatsen, så har man inte stått för samtliga utgifter för drivmedlet.
Skatteverket inkom 2021 med en hemställan till regeringen om att ändra reglerna, så att en laddbar förmånsbil skulle kunna laddas på arbetsplatsen utan att den anställde skulle förlora rätten till skattefri ersättning för sin tjänstekörning.
Regeringen går nu Skatteverket delvis till mötes, och föreslår en sådan lagändring för laddhybrider som förmånsbil. Dock inte för anställda med förmånsbilar som endast kan köras på el.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026. De nya reglerna om att anställda med laddhybrid som förmånsbil har rätt till skattefri milersättning för tjänsteresor, även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen, tillämpas på tjänsteresor efter ikraftträdandet.
Höjd beloppsgräns vid resor till och från arbetet
Avdrag för resor till och från arbetet, resor till och från utbildningsplatsen samt inställelseresor får bara göras för den del av beloppet som överstiger 11 000 kr. Beloppet har varit oförändrat sedan 2017.
Någon justering har alltså inte gjorts på ett antal år samtidigt som de schablonbelopp som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil har höjts och kostnaderna för resor med allmänna färdmedel har ökat.
Regeringen anser därför att beloppsgränsen bör höjas från 11 000 kr till 13 000 kr och att det nya beloppet ska gälla från 1 januari 2026.
Detta är väl möjligen då den beska karamellen i regeringens godispåse, och förväntas bättra på de offentliga finanserna med ca 570 miljoner kr per år.
Skatterabatt vid förmån av månads- och årskort
Regeringen föreslår en skatterabatt – både vid förmån och vid ersättning – för resor med kollektivtrafik.
Man vill underlätta för arbetspendling med kollektivtrafik. Anledningen är att de senaste årens höga inflation har urholkat köpkraften för många hushåll och även priserna inom kollektivtrafiken har stigit relativt snabbt under senare år.
För anställda som gör arbetsresor med egen bil höjdes schablonbeloppet 2023 för att bättre motsvara de faktiska kostnaderna. De senaste åren har även priset på bensin och diesel sjunkit vilket minskar kostnaderna för de arbetspendlare med bil som inte uppfyller kraven för reseavdrag. Den stora merparten av individer som arbetspendlar med kollektivtrafik har resekostnader som understiger beloppsgränsen för reseavdraget. Eftersom kollektivtrafikens fordon till allra största delen använder rena eller höginblandade biodrivmedel samt el för sin framdrift har de lägre bensin- och dieselpriserna heller inte påverkat kollektivtrafikens kostnader. Biljettpriserna inom kollektivtrafiken har i stället ökat ytterligare. Att sänka kostnaderna för arbetsresor för de som reser med kollektivtrafiken bedöms mot denna bakgrund vara en lämplig åtgärd.
Regeringen föreslår därför att förmån av periodbiljett och ersättning för periodbiljett ska tas upp med 50% av värdet som uppgår till högst 13 000 kr och med 100% på belopp över 13 000 kr.
Förutsättningen för detta är att:
- Periodbiljetten avser en tidsperiod om minst 30 dagar och gäller för resor inom EES.
- Erbjudandet måste rikta sig till hela den stadigvarande personalen på arbetsplatsen.
- Resa med kollektivtrafik avser väg, järnväg, vatten och spårväg och med tunnelbana.
- Med periodbiljett avses sådana biljetter som ger resenären rätt till ett obestämt antal resor under en viss tidsperiod.
Även resor med färdtjänst omfattas av detta förslag, och då menar man resor särskilt anordnade transporter för personer med funktionsnedsättning. I övrigt enligt samma förutsättningar som ovan.
Enligt förslaget ska de nya reglerna träda i kraft 1 juli 2026, och gälla resor efter detta datum. Under 2026 ska skattelättnaden omfatta förmåner/ersättningar upp till högst 6 500 kr istället för 13 000 kr.
Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med ca 860 miljoner 2026 och därefter med ca 2 miljarder kr per år.
Den så kallade dansbandsmomsen går i graven
Regeringen föreslår att momsen på tillträde till danstillställningar ska sänkas till 6% från dagens nivå på 25%.
På många andra entréavgifter inom kulturområdet är det 6% moms t ex konserter, cirkus-, teater-, opera- och balettföreställningar och liknande föreställningar. Med detta förslag så innebär det alltså att momsen inte påverkas av om publiken dansar till musiken, eller om de föredrar att sitta still och enbart lyssna. Den så kallade dansbandsmomsen blir då endast ett minne blott.
Förslaget förväntas minska skatteintäkterna med 440 miljoner kr (220 miljoner kr 2026).
Regeringen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli 2026.
Slopad skatt på vissa släpvagnar
Regeringen föreslår att viktgränserna höjs när det gäller släpvagnar och fordonsskatt.
Enligt förslaget ska viktgränserna för undantag från fordonsskatteplikt respektive för saluvagnsskatteplikt höjas så att samtliga släpvagnar vars skattevikt inte överstiger 3 ton undantas från skatt.
Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med ca 220 miljoner kr på årsbasis.
Regeringen föreslår att de nya reglerna ska gälla från 1 februari 2026.
Bolagsskatt och skogsägare
Regeringen har även presenterat förslag om sänkt bolagsskatt och expansionsfondskatt. Läs mer om detta i separat artikel.
Även inom området skogsbeskattning föreslår regeringen en del nyheter. Läs mer om detta i separat artikel.