Ett eller flera tillhandahållanden – Skatteverkets nya metod

Skatteverket har i ett ställningstagande tagit fram en ny metod för bedömning om försäljning av varor och tjänster utgör ett eller flera tillhandahållanden.

Ett eller flera tillhandahållanden

I en transaktion kan det ingå flera varor och/eller tjänster. Frågan är om en sådan transaktion ska anses som ett eller flera tillhandahållanden.

Huruvida ett tillhandahållandande är ett eller flera får bland annat betydelse för bedömningen av om det är momspliktigt, vilken momssats som ska gälla och i vilket land momsen ska betalas.

Ny metod för bedömning hos SKV

Varken momslagen eller momsdirektivet innehåller några bestämmelser om hur bedömningen ska göras för att fastställa om det handlar ett eller flera tillhandahållanden. Skatteverket publicerar varje år ställningstaganden för att ge vägledning i om olika varor och tjänster ska bedömas som ett eller flera olika tillhandahållanden när det gäller momsen. Skatteverket har därför sett över flera ställningstaganden för att – i ett gemensamt ställningstagande – presentera en ny metod med bedömningsgrunder.

Ett fåtal situationer är särreglerade och dessa uppdelningar omfattas inte av den nya metoden:

  • Underordnade tillhandahållanden av t ex el, gas, vatten och värme om tjänsten även består av en momsfri upplåtelse av nyttjanderätt (t ex vid hyra av bostad).
  • Spritdrycker, vin och starköl som ingår i en restaurang – och cateringtjänst.
  • Bikostnader som provisions-, emballage-, transportkostnader som en säljare tar ut av en köpare.

I övriga fall ska Skatteverkets nya metod användas för att bestämma hur momsen ska beräknas.

Hur ska bedömningen göras?

Först ska man enligt Skatteverket göra en samlad bedömning för att avgöra om det handlar om ett eller flera tillhandahållanden. Vid denna bedömning behöver man identifiera de delar som transaktionen består av. Här poängterar Skatteverket att varor och tjänster som tillsammans utgör en vara eller tjänst inte ska delas upp. Ett exempel är hotellrum där möbler, lakan, el, vatten och reception tillsammans utgör tjänsten rumsuthyrning.

Vid den samlade bedömningen ska man också se till vad kunden och säljaren avtalat om. Om tillhandahållandet riktar sig till flera kunder ska den samlade bedömningen göras utifrån genomsnittskonsumentens perspektiv, dvs hur denne betraktar transaktionen. Med genomsnittskonsument avses i detta sammanhang den genomsnittliga mottagaren av en specifik vara eller tjänst.

Om man kommer fram till att en transaktion består av olika delar och tjänster och att alla delar ska behandlas likadant – t ex att alla delar är momspliktiga i Sverige med samma momssats – ja, då ska moms givetvis tas ut enligt den momssatsen i Sverige.

Om det däremot är så att alla delar inte har samma momssats och omsättningsland ska Skatteverkets metod vara behjälplig. Huvudregeln är då att varje vara och tjänst ska anses som ett fristående och självständigt tillhandahållande. Detta gäller dock inte om:

  • Någon av varorna/tjänsterna är underordnat ett huvudsakligt tillhandahållande (1) eller
  • Om det finns ett nära samband mellan de olika delarna (2).

Läs om dessa nedan och hur beskattningsunderlaget ska bestämmas i dessa fall.

Huvudsakligt tillhandahållande (1)

En vara eller tjänst ska anses vara underordnad ett huvudsakligt tillhandahållande när kunden inte efterfrågar den delen, utan den delen endast är en del som gör att kunden på bästa sätt ska kunna använda den huvudsakliga varan eller tjänsten.

Om en del har ett lågt pris eller är valbar är det normalt en indikation på att den är underordnad ett huvudsakligt tillhandahållande.

Underordnad tjänst

En kund vill hyra en idrottsanläggning – i priset ingår också tillhandahållande av dusch och omklädningsrum vid anläggningen.

Både duschen och omklädningsrummet tjänar endast till att möjliggöra och stödja den tjänst som kunden efterfrågar. Idrottsanläggningen är därmed den huvudsakliga tjänsten.

Om en del bedöms vara underordnad ska det anses vara ett tillhandahållande där momsen tas ut enligt reglerna för det huvudsakliga tillhandahållandet.

Nära samband (2)

Om någon eller några av varorna eller tjänsterna i transaktionen inte är underordnade en huvudsaklig vara eller tjänst ska det prövas om det finns ett nära samband mellan de olika delarna.

Om delarna är beroende av varandra och tillsammans framstår som en enda ekonomisk transaktion som det vore konstlat att skilja åt anses de ha ett nära samband. Detta kännetecknas av att kunden normalt är intresserad av varorna eller tjänsterna, och inte bara en av delarna.

I följande fall anses det finnas ett nära samband (se exempel nedan):

  • Ny vara eller ny tjänst.
  • Beroende.
  • Kombinationserbjudanden.

Ny vara eller tjänst

En säljare erbjuder portföljförvaltning som består av två delar, först en analys av kundens förmögenhet, och sedan köp och försäljning av värdepapper. Kunden är inte intresserad av dessa delar var för sig, utan ser det som en helhet där säljaren självständigt fattar beslut om och genomför köp och försäljning av värdepapper.

Det finns ett beroende mellan delarna

En kund beställer en vara som inkluderar montering eller installation, där monteringen eller installationen inte är obetydlig. Kunden är inte intresserad av de olika delarna separat, utan av att kunna använda varan i sin helhet.

Observera att det faktum att kunden måste köpa en vara eller tjänst för att få tillgång till en annan vara eller tjänst innebär inte automatiskt att det finns ett beroende mellan de olika delarna.

Kombinationserbjudanden

En kund besöker Skara Sommarland tillsammans med sin familj. Vid kassan betalar kunden entréavgiften, som inkluderar tillgång till olika attraktioner och installationer. Priset för inträdet påverkas inte av vilka eller hur många delar av anläggningen kunden använder, eller hur länge dessa används under den period som biljetten är giltig.

För att de olika delarna i ett sådant kombinationserbjudande ska ha ett nära samband ska följande villkor vara uppfyllda.

  • Varorna och/eller tjänsterna erbjuds och är avsedda för en större kundkrets.
  • Avtalet är inte föremål för en individuell förhandling, det vill säga avtalsvillkoren har fastställts av säljaren utan kundens medverkan.
  • Kunden kan inte välja bort någon av delarna och betala ett reducerat pris på erbjudandet.
  • Kunden kan inte köpa någon av delarna separat av säljaren och betala ett pris för delen som är lägre än priset på erbjudandet.
  • Vara eller tjänst vid nära samband

    När en vara och en tjänst har ett nära samband måste man avgöra vilken del som är viktigast för kunden. Detta avgör om transaktionen ska ses som en vara eller en tjänst. Den del som är viktigast bestämmer hur transaktionen ska klassificeras momsmässigt.

    Följande har betydelse för bedömningen:

    • Varans respektive tjänstens betydelse för en kund.
    • Varans respektive tjänstens andel av den totala kostnaden.
    • Den tid som krävs för att utföra tjänsten och i vilken omfattning som varan behöver bearbetas.
    • Om tjänsten innebär att varan ändras eller anpassas efter kundens specifika behov.

    En standardprogramvara anpassas efter kundens särskilda behov och arbetet är av komplicerad art och kräver specialistkunskaper. Då är tjänsten den bestämmande delen.

    När en transaktion innehåller bara varor eller bara tjänster, har följande betydelse för bedömningen:

    • Varornas eller tjänsternas betydelse för en kunds behov.
    • Varornas eller tjänsternas andel av den totala kostnaden.
    • När det är fråga om bara tjänster: den tid som krävs för att utföra respektive tjänst.

    Den bestämmande delen styr vilken momssats det ska vara på tillhandahållandet.

    Delarna i en transaktion som bara innehåller varor eller bara tjänster kan vara jämställda, dvs det framgår inte tydligt att någon av delarna har större betydelse. I sådant fall ska delarna jämställas med varandra. Tillhandahållandet är momspliktigt och omfattas av den generella momssatsen 25%.

    När varorna och tjänsterna i en transaktion skapar en ny vara eller en ny tjänst (se ovan) anses dessa delar alltid vara av likvärdig betydelse varför de ska jämställas med varandra. Även då omfattas alltså tillhandahållandet av 25% moms.

    Kommentar:

    Den nya metoden kommer framför allt att vara behjälplig i bedömningen om två varor/tjänster har ett nära samband. Ställningstagandet behandlar flera olika scenarion när tillhandahållandet utgörs av flera olika delar och innehåller vägledning i bedömningen.

    Ställningstagande behandlar inte omvänd moms vid byggtjänster, montering och installation av varor eller VMB för resebyråer.