Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker
Regeringen föreslår att småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker ska få möjlighet att – under vissa förutsättningar – sälja sina egenproducerade produkter i egen regi.
En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning
Regeringen anser att gårdsförsäljning (av alkohol) bör tillåtas för att förbättra förutsättningarna för lokal besöksnäring och måltidsturism. Man menar att det är förenligt med EU-rätten att införa en småskalig gårdsförsäljning samtidigt som detaljhandelsmonopolet värnas, dvs utan att hota vårt upplägg med att Systembolaget sköter butiksförsäljningen av alkoholhaltiga drycker.
En förutsättning är dock att begränsningar för försäljningen införs, för att säkerställa att försäljningen sker i begränsad omfattning. Det ska vara besöket snarare än försäljningen som ska stå i centrum, enligt regeringen.
Regeringen öppnar alltså upp för viss försäljning, men med en hel del regler och begränsningar. Det är också viktigt att regleringen inte kommer i konflikt med den restriktiva svenska alkoholpolitiken.
Gårdsförsäljningstillstånd krävs för försäljning
Med begreppet ”Gårdsförsäljning” menas försäljning till konsument av egentillverkade alkoholdrycker som sker från tillverkarens försäljningsställe. Och för att syssla med gårdsförsäljning krävs ett gårdförsäljningstillstånd.
Den som yrkesmässigt och på egen hand tillverkar alkoholdrycker ska kunna få gårdförsäljningstillstånd. Då utgångspunkten för regeringens förslag är att gårdsförsäljning ska vara turismrelaterad och vara en restriktiv försäljningskanal för alkoholdrycker bedöms det nödvändigt att ställa vissa krav på tillverkningen för att få bedriva gårdsförsäljning. Endast alkoholdrycker som kräver flera hantverksmässiga moment i tillverkningen än enbart enklare behandling ska kunna säljas genom gårdsförsäljning.
Ett krav är att den karaktärsgivande delen av tillverkningen ska ske på tillverkningsstället. Då t ex tillverkning av sprit kan ske utan större krav på hantverksmässighet, t ex genom blandning av inköpta komponenter eller genom spädning. För spritdrycker bör utgångspunkten vara att destillationen ska ske på tillverkningsplatsen, för jästa drycker bör jäsningen ske på tillverkningsplatsen. Avseende vissa spritdrycker kan andra krav behöva ställas sett till hur de spritdryckerna tillverkas. Regeringen (eller myndighet som regeringen bestämmer) kommer att meddela föreskrifter om tillverkningskraven.
Gårdsförsäljning av vin kräver att vinet har tillverkats av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar. Med vin avses enligt alkohollagen en alkoholdryck som framställts genom jäsning av druvor eller druvsaft.
Vinliknande drycker som tillverkas av annat än druvor, t ex frukt eller bär, definieras som andra jästa drycker och för dessa ställs inget krav på egen odling av råvaror. Inte heller för tillverkning av spritdrycker ställs ett sådant krav. Det är alltså endast för vintillverkning som det ställs krav på att tillverkaren även ska odla råvarorna till drycken.
En begränsad årsproduktion krävs
För att få gårdsförsäljningstillstånd krävs att årsproduktionen inte är för hög. Följande volymer (årsproduktion) får inte överstigas enligt förslaget:
- Spritdrycker – inte över 75 000 liter.
- Jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol – inte över 400 000 liter.
- Jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol – inte över 200 000 liter.
Med årsproduktion menas de volymer som har tillverkats under kalenderåret närmast före det år då gårdsförsäljningen sker. Om en tillverkare inte har haft någon produktion av alkoholdrycker under föregående år, ska årsproduktion i stället avse de volymer som tillverkaren uppskattar att den kommer att producera under det år då försäljningen sker.
Oberoende tillverkare
Det krävs också att man är en oberoende tillverkare för att få gårdsförsäljningstillstånd. Med oberoende tillverkare menas en tillverkare som:
- Är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker.
- Använder lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger de volymer som anges ovan.
- En tillverkare som inte tillverkar på licens.
Försäljning vid kunskapshöjande arrangemang
Gårdsförsäljning får endast ske till konsumenter som deltar i besöksarrangemang som tillståndshavaren har anordnat, och som har anknytning till den aktuella alkoholdrycken.
Arrangemanget ska ha ett kunskapshöjande inslag och viss varaktighet samt erbjudas till konsumenter mot betalning. Förskrifter kommer att meddelas där det kommer att framgå hur arrangemanget ska utformas och vad de ska innehålla.
Endast från ett (1) försäljningsställe
Gårdsförsäljning ska endast få göras från ett enda försäljningsställe, och det ska vara platsen där huvuddelen av alkoholdryckerna har tillverkats. Vin ska alternativt få säljas från den plats där huvuddelen av druvorna har odlats.
Begränsad försäljning
Det kommer också att finnas en begränsning för hur mycket man får sälja till varje person vid samma besökstillfälle:
- Inte mer än 0,7 liter spritdrycker.
- Inte mer än 3 liter vin, starköl och 3 liter andra jästa alkoholdrycker. Sammanlagt 3 liter – inte 3 liter per dryckeskategori.
Dryckerna måste också levereras vid försäljningen.
Kanske kan man tycka att det är ganska små volymer som får säljas, men regeringen påpekar att vid gårdsförsäljning är det besöket och inte försäljningen som ska stå i centrum. Köpet ska snarare påminna om ett souvenirköp där en turist köper med sig något som ett minne från ett turistbesök.
Man ska även i anslutning till försäljningen få erbjuda provsmakning av de alkoholdrycker som tilståndet avser.
Ansökan och egenkontroll
Ansökan om gårdsförsäljningstillstånd ska göras skriftligen till den kommun där försäljningsstället är beläget. Kommunen ska få ta en avgift för prövningen av ansökan och för tillsyn verksamheten.
Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram. Kontrollen ska underlätta myndigheternas tillsyn och ger också den som bedriver verksamheten möjlighet att på ett strukturerat sätt säkerställa att gårdsförsäljningen, besöksarrangemanget och hanteringen i övrigt uppfyller gällande krav.
Krav ställs på tillståndshavaren
För att få gårdsförsäljningstillstånd ska det ställas krav på tillståndshavaren. Tilstånd ska endast ges till den som med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten och att den kommer att bedrivas i enlighet med de krav som ställs upp i alkohollagen och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen.
Den som ansöker ska göra ett prov som visar att man har de kunskaper om alkohollagen som krävs för att driva verksamheten med gårdsförsäljning enligt lagen.
Polisen ska också få yttra sig, och där redovisa samtliga omständigheter som ligger till grund för myndighetens bedömning och ska särskilt yttra sig över sökandens allmänna lämplighet för verksamheten.
Kommunen ska också ha rätt att begära ut uppgifter ur belastningsregistret i ärenden om gårdsförsäljningstillstånd.
Kommunen ska få besluta under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning ska dock inte få bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.
Ikraftträdande
Regeringen vill att förslagen ska träda i kraft 1 juni 2025.
Regeringens prop 2024/25:86