Förstärkt konsumentskydd mot riskfyllda lån

Under den senaste tiden har konsumtionslånen ökat i snabb takt. Överskuldsättningen har blivit ett allvarligt problem och privatpersoners skulder hos Kronofogden har ökat.

För att motverka riskfyllda kreditgivningar föreslår regeringen en del ändringar i konsumentkreditlagen (prop 2024/25:17).

Sedan 1 september 2018 gäller ett räntetak i konsumentkreditlagen som begränsar långivarens möjlighet att ta ut ränta och dröjsmålsränta för högkostnadskrediter. En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta som är minst 30% högre än referensräntan (som för närvarande är 4%) och som inte huvudsakligen avser ett kreditköp eller en bostadskredit. Enligt de nuvarande reglerna får räntetaket på en högkostnadskredit inte ha en kreditränta eller dröjsmålsränta som är mer än 40% högre än referensräntan.

Nu föreslår regeringen att bestämmelserna om räntetak i konsumentkreditlagen ska sänkas från 40 till 20% utöver den gällande referensräntan.

Regeringen förslår även skärpta regler om kostnadstak i konsumentkreditlagen. Samtidigt som räntetaket infördes även ett kostnadstak för högkostnadskrediter. Med kostnader menas bland annat kreditkostnader, dröjsmålsränta och inkassokostnader. Genom kostnadstaket kan en konsument förstå vad den totala kostnaden för krediten högst kan bli.

Regeringen förslår nu att kostnadstaket utvidgas till att gälla fler slags krediter. Bostadskrediter och krediter där lånebeloppet inte överstiger två prisbasbelopp (117 600 kr 2025)är exempel på krediter som dock inte ska omfattas av kostnadstaket.

Regeringen föreslår även ett kostnadstak för uppläggningsavgifter som innebär att sådana avgifter inte får överstiga en procent (588 kr 2025) av prisbasbeloppet.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 mars 2025.