Trav och moms – HFD fann momspliktig verksamhet
Ännu ett kapitel har skrivits i historien om huruvida ersättningar i travtävlingar är en momspliktig omsättning eller inte. HFD har nu fastställt förhandsbeskedet från SRN där man fann att det handlar om momspliktig omsättning när travhästar kontinuerligt får startpengar för att ställa upp i tävlingslopp.
Förhandsbesked om traverksamhet
I slutet av 2023 kom ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden (SRN) om travverksamhet och startpengar där förutsättningarna var följande:
En licensierad travtränare – Lasse – bedrev sedan ett antal år tillbaka verksamhet med travhästar. Verksamheten var också momsregistrerad. Lasse hade årligen ägt 3-4 hästar som tränats kontinuerligt, och hästarna hade tävlat vid 50-60 tillfällen per år.
Skatteverket beslutade att verksamheten inte var momspliktig (avregistrerade momsen) då det inte var en ekonomisk verksamhet, när verksamheten endast består i att ställa upp i tävlingar mot en startpeng. Detta då det endast är möjligt att ha ett begränsat antal försäljningar per år, avtal endast kan tecknas för varje försäljningstillfälle, ersättningsnivån är låg och hästägaren kan inte påverka denna.
I detta fall ansökte det allmänna ombudet om förhandsbesked (allmänna ombudet får ansöka om förhandsbesked i frågor som rör moms under förutsättning att Skatteverket har fattat ett beslut som gått den enskilde emot).
Anledningen till att det allmänna ombudet gjorde så, är att Skatteverket mot bakgrund av ett nytt ställningstagande (se ovan) granskat ett antal verksamheter inom trav- och galopp.
Granskningarna har – när det gäller verksamheter som enbart avser tävling med hästar – medfört att personer som enligt Skatteverkets tidigare bedömning har bedrivit momspliktig verksamhet nu har avregistrerats, eftersom de inte längre bedömts vara beskattningsbara personer (inte bedriver momspliktig verksamhet). Det är rättsligt oklart hur frågan ska bedömas och de pågående granskningarna förväntas leda till många processer, enligt det allmänna ombudet.
SRN om ekonomisk verksamhet
SRN fann att av EU-domstolens praxis följer att det tillämpningsområde som täcks av begreppet ekonomisk verksamhet är omfattande och att begreppet har en objektiv karaktär. Verksamheten bedöms i sig, oberoende av dess syfte och resultat. I regel kvalificeras en verksamhet således som ekonomisk om den har en fortlöpande karaktär och utförs mot en ersättning som erhålls av den som utfört transaktionen.
Frågan om avsikten med verksamheten är att fortlöpande vinna intäkter är en sakfråga som ska bedömas med hänsyn till alla omständigheter däribland vilken typ av tillgång det är fråga om.
Om en tillgång uteslutande är ägnad att utnyttjas ekonomiskt är detta i allmänhet tillräckligt för att visa att ägaren utnyttjar den för ekonomisk verksamhet i syfte att vinna intäkter.
Om en tillgång skulle kunna nyttjas för både ekonomiska och privata ändamål ska det utifrån samtliga omständigheter rörande nyttjandet avgöras om tillgången verkligen utnyttjas för att fortlöpande vinna intäkter.
En jämförelse kan göras med hur tillgången faktiskt utnyttjas och hur motsvarande ekonomiska verksamhet i vanliga fall utövas vilket gör det möjligt att bedöma om verksamheten bedrivs i syfte att vinna intäkter.
SRN fann ekonomisk verksamhet
Enligt SRN påverkas inte den ekonomiska karaktären av en verksamhet på grund av att det endast finns en uppdragsgivare.
HFD har tidigare funnit att en garanterad ersättning i form av en startpeng på 500kr som hästägaren får mot att hästen deltar i travlopp utgör en omsättning, ett tillhandahållande mot ersättning.
Tillhandahållande av travhästar för deltagande i tävlingslopp mot ersättning i form av startpeng är alltså en omsättning, ett tillhandahållande mot ersättning. Detta innebär att Lasse i sin under många år bedrivna verksamhet med travhästar i licensierad träning – vilka inte nyttjas privat – fortlöpande vinner intäkter i verksamheten.
SRN ansåg att det saknar betydelse att ersättningen, startpengen, är låg.
Mot denna bakgrund fann SRN att Lasse bedrev ekonomisk verksamhet när Skatteverket avregistrerade hans verksamhet för moms.
HFD fastställde förhandsbeskedet
Förhandsbeskedet överklagades av det allmänna ombudet till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som fastställde förhandsbeskedet.
I domen kan man bland annat läsa följande:
- Startpengar som lämnas för samtliga hästar som startar i ett lopp – oavsett placering – är en momspliktig omsättning då det har ett sådant direkt samband med hästägarens tillhandahållande som krävs för att det ska vara en momspliktig omsättning. Prispengar – däremot – som är beroende av hästens placering, saknar ett sådant samband.
- Startpengen är dock inte tillräckligt för att det ska handla om momspliktig verksamhet. Det krävs också att den som ”tillhandahåller tjänsten” är en beskattningsbar person, dvs bedriver momspliktig verksamhet. Med sådan verksamhet menas bland annat nyttjande av materiella tillgångar i syfte att fortlöpande få intäkter av dem. När det gäller tillgångar som kan användas både i ekonomisk– och privatverksamhet (t ex hästar), ska samtliga omständigheter beaktas för att avgöra om tillgången för att fortlöpande vinna intäkter, t ex den faktiska tid som tillgången används i verksamheten, antal kunder och storleken på intäkterna.
- Lasse – i det aktuella fallet – bedriver tävlingsverksamhet med travhästar och har fortlöpande intäkter i form av startpengar. Tävlingsverksamheten har bedrivits under lång tid och i stor omfattning, hästarna används enbart i den verksamheten. Detta talar för att Lasse ska anses bedriva ekonomisk verksamhet. Att en stor del av hans intäkter är prispengar saknar betydelse för frågan om Lasse bedriver momspliktig verksamhet, enligt HFD.
Högsta förvaltningsdomstolen 7844-23