12% moms på konstverk oavsett vem säljaren är
Regeringen föreslår ändringar i momslagen när det gäller konstverk som innebär att alla som säljer med moms ska tillämpa 12%. Den så kallade ”gallerimomsen” på 25% sänks alltså till 12%. Vissa förändringar vid vinstmarginalbeskattning är också med i förslaget. Vidare föreslår man att tillträde till vissa virtuella evenemang/aktiviteter ska anses omsatta där köparen har sitt säte.
Moms – vad är ett konstverk?
Hanteringen av moms på konstverk är inte alltid så lätt. Ja, första frågan är ju vad som är ett konstverk enligt momslagen. Och svaret är att det är EU:s gemensamma tullnomenklatur som avgör detta, om konsten ryms inom de KN-nummer som avgör vad som är konst, helt enkelt.Det handlar om KN-nummer 9701, 9702 00 00, 9703 00 00, 5805 00 00 och 6304 00 00.
Man kan alltså säga – vilket provocerar en hel del konstnärer – att det är tullen som avgör om det du har skapat verkligen är konst (enligt momslagen).
Moms på konst
Enligt dagens regler så kan försäljning av ett konstverk vara momsfritt, omfattas av 12% moms eller 25% moms. Ja, även reglerna om vinstmarginalbeskattning kan bli aktuella att tillämpa. Därför är det tur att just konstnärer är kända för att gilla avancerade momsregler.
Så här är det:
- Det är egentligen alltid moms när upphovsmannen eller dennes dödsbo säljer konstverk som konstnären själv gjort, dock bara 12% moms, men...
- är försäljningen under ett år lägre än sammanlagt 300 000 kr + moms, dvs 336 000 kr inkl moms (300 000 x 1,12), behöver inte någon moms redovisas.
- Om konstnären inte säljer för så mycket att det blir obligatoriskt att redovisa moms, får han frivilligt gå in i momssystemet. Det är givetvis fördelaktigt när man har betalat mer moms än man har fått in. Även vid frivillig momsregistrering är det 12% moms på försäljningen av de egna konstverken.
- Säljer någon annan än upphovsmannen (eller dennes dödsbo) konstverken, används den höga momsen, 25%, på försäljningen. Det gäller även om det är konstnärens eget aktiebolag eller handelsbolag som säljer konstverket. Ett aktiebolag eller någon annan juridisk person kan alltså inte betraktas som upphovsman enligt upphovsrättslagens regler och därmed inte heller enligt momslagensregler. Detta innebär att konstnärer i regel väljer att ha enskild näringsverksamhet.
- Gallerier som säljer konst säljer ibland i eget namn (köper in konsten), och då är det 25% moms. Men det är också vanligt att de säljer konsten på uppdrag av konstnären, dvs det är egentligen konstnären som säljer konsten till kunden, vilket innebär att försäljningen blir momsfri eller så blir det 12% moms. På galleriets provision från konstnären är det dock 25% moms.
Regeringen föreslår ändrade regler
Konstverk – 25% moms slopas
Regeringen föreslår nu att på momspliktig försäljning av konstverk ska det alltid vara 12% moms. Oavsett vem som säljer konstverket. Det spelar alltså ingen roll om det är ett galleri som säljer i eget namn, eller om ett annat företag säljer sin konst, det är ändå 12% moms på försäljningen. Samma sak ska gälla vid unionsinterna förvärv av konstverk.
Undantaget att försäljningen blir momsfri om konstnären själv säljer för mindre än 300 000 kr/år blir dock oförändrat, enligt förslaget.
Inte vid VMB-försäljning
Man kommer dock inte att få tillämpa 12% moms vid leverans eller unionsinterna förvärv av konstverk som omfattas av vinstmarginalbeskattning (VMB). På motsvarande sätt får inte VMB tillämpas om den reducerade skattesatsen tagits ut i det tidigare ledet.
Ett beslut som tagits av Skatteverket gällande tillämpning av reglerna om VMB vid vissa leveranser, gäller därför inte om reducerad skattesats (12%) tagits ut på leveransen eller importen.
Regeringen föreslår också att VMB-reglerna får tillämpas av en beskattningsbar återförsäljare av konstverk vid leveranser av en annan beskattningsbar person än en beskattningsbar återförsäljare, efter beslut av Skatteverket. Då får man dock inte lyfta momsen (om man inte tillämpar allmänna regler).
Beskattningsland – vissa virtuella evenemang
Av mervärdesskattedirektivet (artikel 53) framgår att platsen för tillhandahållande av tillträde till kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga, pedagogiska, underhållningsmässiga eller liknande arrangemang som t ex mässor och utställningar, samt tjänster i anknytning till tillträdet, som tillhandahålls en beskattningsbar person, ska anses vara den plats där evenemangen i fråga faktiskt äger rum.
Genom skattesatsdirektivet införs regler som anger att bestämmelsen inte är tillämplig på tillträde till evenemang som avses i första stycket om närvaron är virtuell.
Alltså tydliggörs att vid tillträden till sådana evenemang där närvaron är virtuell blir huvudregeln (i artikel 44) tillämplig, dvs platsen för tillhandahållandet är där den beskattningsbara personen som köper tjänsterna har sätet för sin verksamhet.
Därför föreslår regeringen att momslagen ändras enligt ovan, dvs att dessa tjänster ska anses omsatta i det land där den beskattningsbara personen som köper tjänsterna har sitt säte. Detsamma gäller tjänster med anknytning till tillträdet.
När det gäller försäljning till t ex privatpersoner (inte beskattningsbar person), så är försäljningen omsatt i Sverige om köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige. Detsamma gäller tjänster som är underordnad en sådan tjänst.
Ikraftträdande
Lagändringarna träder enligt förslaget i kraft 1 januari 2025.
Äldre regler gäller dock fortfarande för moms som avser transaktioner för vilka den beskattningsgrundande händelsen inträffat före ikraftträdandet.
Regeringens prop 2023/24:149