Samfällighet med momspliktig verksamhet

En samfällighet (vatten och avlopp) ville registrera sig för moms då de ansåg att de bedrev momspliktig verksamhet. Skatteverket nekade registrering, men samfälligheten fick rätt i kammarrätten.

Samfälligheter

I Sverige finns ca 30 000 samfälligheter och över 1 100 000 fastigheter ingår i en eller flera samfälligheter. Samfällighetsföreningar bildas ofta för att sköta samfälligheten t ex gemensamhetsanläggningar eller rättigheter.

I regel handlar det om att flera fastigheter äger något gemensamt som måste skötas om (förvaltas, underhållas). Det kan handla om t ex vägar, vatten, avlopp, lekplatser, bryggor och badplatser.

Det är alltså fastigheter som är delägare i en samfällighet, inte personerna som för närvarande äger fastigheten. Fastighetsägarna är medlemmar i samfällighetsföreningen om en sådan bildas.

Samfälligheter och moms

Samfälligheter är som regel inte momsskyldiga om man endast sysslar med att tillgodose delägarnas gemensamma behov, dvs syftet med samfälligheten. Om man till detta lägger det faktum att en samfällighet inte får driva verksamhet som är främmande för det ändamål som samfälligheten ska tillgodose, så är det alltså väldigt ovanligt att en samfällighet bedriver momspliktig verksamhet.

Samfällighet ville momsregistrera sig

En vatten- och avloppssamfällighetsförening ansökte om att bli registrerad för moms. I ansökan uppgav man att föreningen skulle förvalta gemensamhetsanläggningen samt sälja vatten- och avloppstjänster till fastighetsägare inom anläggningens område.

Föreningen köpte in vatten- och avloppstjänster från ett kommunägt bolag, och sålde sedan tjänsterna vidare till medlemmarna mot ersättning. Intäkterna bestod av en rörlig del beräknad utifrån vattenförbrukning och en fast del.

Skatteverket ansåg dock att detta inte handlade om momspliktig verksamhet, varför föreningen nekades momsregistrering. Ett beslut som överklagades av föreningen och gick vidare för rättslig prövning.

Förvaltningsrätten fann momspliktig verksamhet

Förvaltningsrätten konstaterade att utgångspunkten i svensk rättspraxis varit att en samfällighetsförening som genomför den uppgift för vilken den tillkommit inte anses omsätta en vara eller tjänst i ekonomisk verksamhet. Det finns dock rättsfall som visar att så inte alltid är fallet.

I detta fall distribuerar föreningen inte en tillgång som ägs och förvaltas av delägarna utan köper in vatten- och avloppstjänster av en leverantör som sedan säljs vidare till medlemmarna.

Domstolen kom fram till att föreningen bedrev blandad verksamhet och att den skulle registreras för moms.

Kammarrätten fann momspliktig verksamhet

Kammarrätten kom till samma slutsats som förvaltningsdomstolen och avslog Skatteverkets överklagande.

Domen har inte överklagats och har således vunnit laga kraft.

Kammarrätten i Göteborg 298-19