När snus inte är snus, är det då livsmedel?

Skatteverket har svarat på frågan om snus utan tobak är livsmedel enligt momslagen. Men det är det inte, enligt Skatteverket.

Frågan – vad är snus utan tobak?

Skatteverket har fått frågan om snusprodukter som varken innehåller tobak eller nikotin, dvs nikotinfritt snus, kan omfattas av begreppet livsmedel i momslagen. Om så är fallet, innebär det 12% moms.

Skatteverkets bedömning

Snus är en produkt som är avsedd att stoppas in i munnen för att läggas under läppen och sedan spottas ut igen, enligt Skatteverket. De nikotinfria produkterna är utformade på samma sätt som tobaksprodukten snus vad gäller utseende på förpackning och påsarnas storlek. Innehållet är i huvudsak fyllnadsmedel, växtfibrer, aromer och sötningsmedel. De innehåller alltså ingredienser som i sig kan utgöra livsmedel.

Men för att en produkt ska anses vara livsmedel, ska produkten vara avsedd att – eller rimligen kunna förväntas – förtäras av människor. Tuggummi räknas dock som livsmedel eftersom det uttryckligen anges i förordningen att det ska inbegripas som livsmedel.

Så med detta sagt, anser Skatteverket att nikotinfritt snus inte är livsmedel eftersom produkten inte är tänkt att stoppas i munnen för att sväljas. Korrekt momssats på dessa produkter är således 25%.

Skatteverkets ställningstagande, 202 229809-19/111