Konferensresan förmånsbeskattades

Den anställde förmånsbeskattades med två tredjedelar av kostnaden för konferensresan till den italienska skidorten eftersom den effektiva arbetstiden inte hade varit tillräcklig och inslaget av nöje och rekreation hade varit stort.

Konferensresa till Italien

Annas arbetsgivare anordnade i januari en personalkonferens som gick till en italiensk skidort. Konferensresan ägde rum torsdag till söndag. Skidorten låg avsides men kunde erbjuda goda möjligheter till off-piståkning. Ortens geografiska placering innebar att restiden tur och retur tog 16 timmar och upptog en stor del av den schemalagda konferenstiden på sammanlagt 55 timmar. Övrig tid var konferensarbete i 16 timmar samt 23 timmar som ägnades åt frukost, lunch och skidåkning. Kostnaden för konferensresan med tre övernattningar var cirka 23 000 kr per anställd.

Granskad vid en revision

Vid en revision av företaget granskade Skatteverket omständigheterna kring konferensresan. Skatteverket konstaterade att den effektiva arbetstiden under konferensresan inte varit tillräcklig. Som tumregel bör den effektiva konferenstiden uppgå till minst sex timmar per dag eller 30 timmar under en vecka. Inslaget av nöje och rekreation under konferensresan bedömdes också ha varit framträdande. Viss tid kan ägnas åt rekreation och nöjen under en konferensresa, men denna tid får inte överstiga vad som kan anses vara normalt. Skatteverket beslöt att företagets anställda skulle förmånsbeskattas för resan. Förmånsvärdet uppskattades till drygt 15 000 kr eftersom Skatteverket bedömde att en tredjedel av resan hade varit arbetsrelaterad.

Beslutet överklagades

Anna, som var en av de anställda som blev förmånsbeskattad, överklagade Skatteverkets beslut. Anna menade att konferensresan inte hade varit frivillig utan varit en beordrad tjänsteresa. Hon hade tre barn hemma men uppfattade inte att resan var något hon kunde välja bort, trots att det innebar ett krav på att jobba på helgen. Förmånen på 15 000 kr var också mer än vad en normal skidresa till Alperna skulle kosta.

Ingen förmån enligt förvaltningsrätten

Anna fick rätt i förvaltningsrätten som ansåg att de 16 timmar som enligt schemat ägnades åt konferensarbete hade utgjort en betydande del av vistelsen. Den tid som kunnat användas för rekreation var inte anmärkningsvärd eftersom resan har förlagts under en helg. Förvaltningsrätten ansåg därför att Anna inte skulle förmånsbeskattas för konferensresan.

Kammarrätten fastställde Skatteverkets beslut

Skatteverket fick dock rätt i nästa instans. Enligt kammarrätten visade utredningen i fallet att den schemalagda arbetstiden under resan var mindre än en tredjedel av den totala konferenstiden. Det fanns därmed stora möjligheter till rekreation och nöjen. Kammarrätten ansåg att den långa restiden i förhållande till konferenstiden talade för att resmålet valts främst för skidåkningens skull. Andra omständigheter att ta hänsyn till var att resan hade skett över en helg samt att arbetsgivaren förbokat och erbjudit de anställda skidaktiviteter. Enligt kammarrätten talade allt detta emot att det varit en renodlad konferensresa. Kammarrätten ansåg därmed att det fanns skäl att förmånsbeskatta Anna med drygt 15 000 kr, vilket motsvarade två tredjedelar av värdet på resan.

Domen har vunnit laga kraft.

Kammarrätten i Stockholm 3268-18