Försenad årsredovisning gav böter

Bolaget lämnade in sin årsredovisning fem månader försent till Bolagsverket. Förutom förseningsavgiften på 10 000 kr fick bolaget en företagsbot på 35 000 kr.

Årsredovisning lämnades in försent

Peter ägde och var ensam styrelseledamot i ett mindre bolag i livsmedelsbranschen. Bolaget omsatte drygt 3 miljoner kr per år. Peter var ensam verksam i rörelsen och hade inga anställda. För räkenskapsåret 2015 lämnade Peter in bolagets årsredovisning till Bolagsverket fem månader försent. Förutom att Peter betalade en förseningsavgift på 10 000 kr blev han åtalad för bokföringsbrott. Åklagaren i målet yrkade att Peter skulle dömas för bokföringsbrott samt att bolaget skulle betala en företagsbot på 50 000 kr.

Peter erkände att han varit sen med att lämna in årsredovisningen. Han hade en person som hjälpte honom med bolagets bokföring men Peter hade mått psykiskt dåligt vid den här tiden och hade svårt att ta tag i saker som att exempelvis ta fram underlag till årsredovisningen. Peter hade känt till att han skulle få betala förseningsavgiften men visste inte att det var straffbart att upprätta en årsredovisning försent.

Villkorlig dom

Tingsrätten ansåg att Peter skulle dömas för bokföringsbrott men att straffvärdet för det brott som Peter gjort sig skyldig till var begränsat. Med hänsyn till Peters ekonomiska förhållanden bestämdes påföljden till villkorlig dom förenad med 40 dagsböter på 170 kr. Tingsrätten ansåg dock att det inte fanns tillräckliga skäl att döma ut en företagsbot.

Företagsbot för bokföringsbrott

Åklagaren överklagade tingsrättens dom gällande företagsboten till hovrätten som ändrade denna påföljd.

Hovrätten ansåg att det fanns förutsättningar för att utdöma en företagsbot eftersom det var fråga om ett bokföringsbrott.

Åklagaren ansåg dock att företagsboten skulle bestämmas till 50 000 kr eftersom en försenad årsredovisning är ett mindre allvarligt brott jämfört med andra bokföringsbrott. Hovrätten instämde i denna bedömning.

Jämkades ned till 35 000 kr

En företagsbot får dock sättas lägre om straffet skulle bli oproportionerligt strängt eller om det finns särskilda skäl för jämkning.

Hovrätten ansåg att det fanns särskilda skäl att jämka ned företagsboten motsvarande förseningsavgiften på 10 000 kr. Hänsyn skulle även tas till den villkorliga domen och hovrätten jämkade därför ned företagsboten med ytterligare 5 000 kr. Peters företag dömdes därmed till en företagsbot på 35 000 kr.

Domen har vunnit laga kraft.

Hovrätten för västra Sverige B 5211-17