Justering av bilförmån för lätt lastbil

Bilförmånen på lätta lastbilar ska från och med beskattningsår 2019 kunna justeras ned till 60% av det ordinarie förmånsvärdet om den privata nyttan är begränsad.

Bilförmånsvärdet

Förmånsvärdet för fri bil grundas dels på nybilspriset och dels på prisbasbeloppet, se Bilförmån i Faktabanken.

Lätta lastbilar

För lätta lastbilar som är utrustade på ett sådant sätt att den privata användningen avsevärt begränsas, får ett schablonmässigt beräknat nybilspris användas (efter beslut av Skatteverket) med tillägg för eventuell extrautrustning. Det schablonmässiga nybilspriset för lätta lastbilar som har en totalvikt på mindre än 3 000 kg är 3 x tillverkningsårets prisbasbelopp. För lastbilar med en totalvikt på 3 000 kg eller mer är det schablonmässiga nybilspriset 5 x tillverkningsårets prisbasbelopp (SKV A 2017:23).

Ny justeringsregel

Skatteverket har nu presenterat en ny justeringsregel för lätta lastbilar som ska vara enkel att tillämpa och som ska uppfattas ge en skälig förmånsbeskattning. Den nya justeringsregeln bör tillämpas när en anställd i tjänsten varit tvungen att använda lätt lastbil med flak eller lastkåpa, av skåpmodell eller i övrigt med sådan fast utrustning eller inredning att det privata nyttjandet avsevärt begränsas. I sådana fall bör en justering ske till 60% av lastbilens ordinarie förmånsvärde. Denna justering ska gälla från och med beskattningsåret 2019.

Ytterligare justeringar

Ytterligare justeringar kan enligt Skatteverket medges vid särskilda omständigheter. Det kan vara om det finns betydande hinder att använda bilen privat som exempelvis om bilen används av mer än en förare, vid jourberedskap eller om det finns avtalat att bilen endast får användas vid sporadiska arbetsresor. Vid sådana särskilda omständigheter kan förmånsvärdet enligt Skatteverket justeras ned så att det ligger i intervallet 60% av ordinarie förmånsvärde ned till 40% av ett prisbasbelopp. Det betyder att för beskattningsår 2019 kan förmånsvärdet för en lätt lastbil som lägst vara 18 600 kr (40% av 46 500 kr).

Antalet sittplatser för passagerare kan också vägas in i bedömningen. Om det saknas baksäte är det en omständighet som begränsar möjligheten till privat nyttjande, men enbart den omständigheten medför ingen ytterligare nedjustering än ned till 60% av det ordinarie förmånsvärdet. Saknas baksätet kan det dock i kombination med andra omständigheter ge en ännu lägre värdering ned till som lägst 40% av ett prisbasbelopp.

Justeringen vid omfattande tjänstekörning

Har man omfattande tjänstekörning och kör mer än 3 000 mil i tjänsten per år får man sätta ned förmånsvärdet med 25% (gäller både person- och lastbil).

Om en lätt lastbil från och med beskattningsåret 2019 körs i minst 3 000 mil får arbetsgivaren enligt Skatteverket göra ytterligare nedsättning till 75% av det justerade värdet (60% av det ordinarie förmånsvärdet), det vill säga till 45% av fullt ordinarie värde.

Nya regler från och med 2019

De nya reglerna börjar gälla från och med beskattningsåret 2019, vilket innebär att gällande regler (SKV A 2017:23) upphör att gälla vid årsskiftet. Precis som tidigare ska arbetsgivaren ansöka om justerade bilförmånsvärden inför varje nytt beskattningsår.

Skatteverket 202 440119-18/111