Unga köpare fick medlemskap i BRF 55+

Eftersom stadgarna inte var tillräckligt klara hade en bostadsrättsförening inte rätt att vägra ett ungt par medlemskap med hänvisning till att de inte fyllt 55 år.

Medlemskap i bostadsrättsförening

Det är styrelsen som avgör om någon ska tas in som medlem i bostadsrättsföreningen och därmed kunna ha lägenhet med bostadsrätt.

Föreningen får bara vägra medlemskap om villkoren som uppställs i föreningens stadgar inte är uppfyllda eller om den som ansöker om medlemskap rimligen inte kan godtas som bostadsrättshavare, t ex på grund av ekonomiska problem.

Stadgevillkor som att man måste ha uppnått en viss ålder för att beviljas medlemskap är tillåtna i stadgarna. Däremot så är det otillåtet med stadgevillkor som t ex kräver att man har en viss religion, nationalitet, kön eller andra diskriminerande villkor.

Bakgrund

Ett par i 30-årsåldern köpte 2017 en bostadsrätt i Stockholm. Paret ansökte om medlemskap i föreningen men vägrades detta eftersom stadgarna innehöll villkor om att minst en make eller sambo per hushåll ska ha fyllt 55 år. Villkoret i stadgarna såg ut på följande sätt:

”Till medlem får i första hand antagas fysisk person som fyllt 55 år. Om äkta makar förvärvar bostadsrätt är det tillräckligt att en av makarna uppnått sagda ålder. Med äkta makar jämställs de som sammanbor under äktenskapsliknande förhållanden.”

Paret vände sig till hyresnämnden och krävde att föreningen skulle godta dem som medlemmar. Paret ansåg att stadgevillkoret var orimligt och diskriminerande. Dessutom menade de att villkoret på en ålder över 55 år inte var obligatoriskt.

Hyresnämnden avslog dock parets ansökan, som överklagade beslutet till hovrätten.

Svea hovrätt

Hovrätten konstaterade att villkor som innebär att man måste uppnå en viss ålder för att beviljas medlemskap i en bostadsrättsförening är tillåtna. Men det aktuella stadgevillkoret hade formulerats på så sätt att det inte uteslöt medlemskap för den som är under 55 år, även om personen ifråga inte är gift eller sambo med någon som fyllt 55 år. Villkoret var enligt hovrätten skönsmässigt utformat och överlät åt föreningen att avgöra om medlemskap skulle beviljas för den som inte fyllt 55 år.

Hovrätten kom därför fram till att bostadsrättsföreningen saknade stöd för att neka paret medlemskap med hänvisning till att de inte uppnått åldern 55 år. Paret skulle därför beviljas medlemskap i bostadsrättsföreningen.

Svea hovrätt ÖH 11080:17