Ändring av bostadsrätt är inte avyttring

Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt att en sammanläggning av bostadsrätt inte ska räknas som avyttring.

Ändring av bostadsrätt

Det förekommer att bostadsrätter förändras på olika sätt. Till exempel att en bostadsrätt ombildas till två nya bostadsrätter, att två bostadsrätter ombildas till en ny, att en lägenhetsyta ökas medan en annan minskas. Det kan också vara så att en bostadsrätt utökas med ett vindsutrymme, en intilliggande hyreslägenhet eller en parkeringsplats. Eller att bostadsrättshavaren får tillgång till ett förråd eller en uteplats. I många fall ändras även villkoren för upplåtelsen i samband med sådana förändringar.

Ifjol kom ett ställningstagande från Skatteverket om vilka skatteeffekter man anser att sådana förändringar får. Enligt Skatteverket kunde ändringen innebära att bostadsrätten ansågs avyttrad och att en kapitalvinstberäkning skulle göras. Frågan togs i höstas upp i Skatterättsnämnden (SRN) som ansåg att sammanläggning av två bostadsrätter eller annan formändring av innehavet inte kan ses som en avyttring.

Högsta förvaltningsdomstolen

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har nu prövat frågan om en sammanläggning av ett garage med en bostadsrätt ska räknas som avyttring.

När det gäller garaget uppfattar HFD avtalet som bostadsrättsföreningen tecknat med bostadsrättsinnehavaren som att nyttjanderätten till garageplatsen ska införlivas med den befintliga bostadsrätten och därmed kan sägas vara en tilläggsupplåtelse till det ursprungliga upplåtelseavtalet. En ändring görs då i innehållet i den bostadsrätt innehavaren redan har. Någon ändring av den ursprungliga upplåtelsen har inte gjorts, utan avtalet har endast kompletterats med rätten att nyttja en garageplats. Detta innebär enligt HFD att någon avyttring inte skett. Bostadsrättsinnehavaren ska därmed inte kapitalvinstbeskattas.

Skatterättsnämnden dnr 6-17/D och 46-17/D, Högsta förvaltningsdomstolen 5896-17 och 6221-17