"Lyxsporter" som friskvård

Efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen ger nu Skatteverket grönt ljus för friskvårdsbidrag som omfattar dyrare sporter som golf och ridning. Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr räknas enligt Skatteverket som en skattefri personalförmån.

Motion och friskvård

En arbetsgivare kan erbjuda sin personal skattefria personalvårdsförmåner i form av motion och annan friskvård som är av mindre värde och enklare slag.

Vad som menas med mindre värde har inte funnits fastställt som belopp, men ett vanligt årskort på gym har ansetts rymmas inom definitionen. Motion av enklare slag kan exempelvis vara gymnastik, styrketräning, bowling, tennis, fotboll och aerobics.

Sporter som exempelvis golf, ridning och utförsåkning har betraktats som lyxsporter och har inte räknats som en förmån av enklare slag

Högsta förvaltningsdomstolen

Enligt en färsk dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD 4301-17) är det inte uteslutet att även annan motion eller friskvård än sådan som är av ”enklare slag” skulle kunna vara skattefri. Huvudsaken är att hela personalen kan ta del av förmånen och att ingen behöver avstå på grund av avsaknad av t ex avancerad eller dyrbar utrustning. Vad som ansågs vara enklare slag av motion när reglerna infördes (på 80-talet) kan enligt HFD dessutom mycket väl bedömas annorlunda vid en prövning idag.

Friskvårdsbidrag enligt Skatteverket

Efter domen i HFD har Skatteverket gått ut med att friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr anses vara av mindre värde och därmed en skattefri förmån. Enligt Skatteverket står det efter domen klart att friskvårdsbidraget får användas till sporter som tidigare klassats som lyxsporter på grund av krav på dyrare utrustning, t ex:

  • golf (pay and play, driving range)
  • ridning (lektioner på ridskola)
  • utförsåkning (liftkort)
  • segling (lektioner)
  • sportdykning (lektioner).

Enligt Skatteverket får friskvårdsbidraget även användas för privatlektioner och personlig träning.

Det får dock inte vara fråga om aktiviteter som kostar mer än 1 000 kr per tillfälle. Det får inte heller vara fråga om t ex exklusiva anläggningar med spa etc.

Enligt Skatteverket ryms ett vanligt årskort på gym fortfarande i definitionen av mindre värde när det gäller förmåner som arbetsgivaren betalar direkt till anläggningen, dvs när det inte är fråga om ett friskvårdsbidrag. I det fallet skulle alltså ett högre belopp än 5 000 kr per person och år kunna vara godtagbart.

Skatteverkets pressmeddelande 2018-01-15