Enklare förtäring vid representation

Skatteverket har klargjort vad som menas med förfriskningar och enklare förtäring i samband med representation.

Ändrade regler om avdrag för representation

Från och med 1 januari 2017 är avdragsrätten för representationsmåltider slopad. Avdrag får dock göras för förfriskningar och enklare förtäring i samband med representation.

Vad menas med enklare förtäring mm?

Med förfriskningar och enklare förtäring menas förtäring som inte kan anses som måltid och som är av mindre värde – samma typ av förtäring som kan räknas som personalvårdsförmån (personalfika). Skatteverket har i ett ställningstagande i detalj nu klargjort vad som omfattas.

Får inte ersätta måltid

Exempel på enklare förtäring är enligt Skatteverket läskande alkoholfri dryck, kaffe, te, kakor, bullar, frukt, enklare smörgåsar mm. Förtäringen får inte vara av den karaktären att den kan anses ersätta en måltid, t ex smörgåstårta, landgång, korv med mos etc.

Mindre värde

Med mindre värde menas enligt Skatteverket högst 60 kr plus moms. Företag med momsfri verksamhet får öka avdragsbeloppet med momsen, vilket innebär att beloppet blir 60 + 7,20 (12% moms) = 67,20 kr.

Om beloppet överstiger 60 kr plus moms får något avdrag inte göras alls enligt Skatteverket.

Alkoholhaltiga drycker

Enligt Skatteverket kan starköl, vin och sprit eller andra alkoholhaltiga drycker med motsvarande alkoholstyrka aldrig räknas som avdragsgilla förfriskningar eller enklare förtäring.

Skatteverkets ställningstagande 202 416536-17/111