Regeringens förslag inför 2018

Regeringen har i budgetpropositionen bland annat föreslagit sänkt skatt för pensionärer, höjt tak för sjukpenning och växa-stöd för fler företagsformer.

Mer i fickan för pensionärer?

En glädjande nyhet för alla med åldern inne är att regeringen föreslår en höjning av det särskilda grundavdraget för personer som vid beskattningsårets ingång fyllt 65 år. Förslaget innebär att alla med en fastställd inkomst mellan 123 700 och 416 300 kr får höjt grundavdrag och därmed sänkt skatt med upp till ca 5 000 kr per år. Ändringen innebär att den nuvarande skillnaden i beskattningen för pensionärer jämfört med löntagare (under 65 år) tas bort för inkomster i detta skikt. Den största skattesänkningen får pensionärer med en årsinkomst på ca 202 000 kr.

Sjuk- och aktivitetsersättning

För personer med sjuk- eller aktivitetsersättning föreslås en skattereduktion på ersättningar upp till ca 115 000 kr med 4,5% av kommunalskattesatsen och på den del av ersättningen som överstiger ca 115 000 kr med 2,5% av kommunalskattesatsen.

Höjt tak för sjukpenning

Regeringen vill också höja taket för sjukpenning och det innebär att taket för en månadslön skulle gå från 28 438 kr till 30 333 kr i maximal sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Eller från 341 250 kr till 364 000 kr om vi pratar årsinkomst.

Växa-stöd för fler företagsformer

Något som vi fått en del frågor kring är växa-stödet och regeringen föreslår nu att även aktiebolag och handelsbolag ska kunna få nedsatt arbetsgivaravgift när de anställer för första gången. Detta stöd finns redan för enskilda näringsidkare.

Personalliggare

Personalliggare är en snackis och regeringen föreslår nu personalliggare till fler branscher: bilverkstäder, partihandel med livsmedel och kropps- och skönhetsvård.

Bilar och skatten...

Den som håller med bilförmån kan behöva se över valet av framtida bil då regeringen föreslår ändrad beräkning av bilförmånsvärde till följd av förslaget om bonus-malus. Förslaget om bonus-malus går ut på att bilar med låga koldioxidutsläpp ska få en bonus vid inköpstillfället och bilar med höga utsläpp får ett straff i form av högre skatt.

Moms och natur

Momsen på visning av vissa naturområden föreslås sänkt från 25% till 6%. Reglerna ska gälla naturområden utanför tätort, nationalparker, naturreservat, nationalstadsparker och Natura 2000-områden. Förslaget skulle innebära att turguiders tjänster, t ex vid vandring, cykling, ridning, skridsko- och skidåkning, fisketurer, paddling och fågelskådning får ett undantag i momslagen som innebär 6% moms.

Mycket mer...

Detta och mycket mer i årets budgetproposition som även innefattade höjd SINK (från 20 – 25 %), slopad reklamskatt för annonser i dagspress och periodiska publikationer, förstärkt rehabilitering, flygskatt med 60-400 kr per passagerare, skattefria personaloptioner, ökat solinvesteringsstöd och en hel del ändringar när det gäller energi- och kemikalieskatter.

Framtida förslag?

Regeringen avser under 2018 att återkomma med förslag om ränteavdragsbegränsningar och vill införa en s k EBIT-regel. Avdragsbegränsningen ska enligt regeringen kombineras med en sänkning av bolagsskatten och expansionsfondsskatten. Regeringen vill också införa särskilda skatteregler om finansiella leasingavtal för att hindra att leasingavtal blir skattemässigt mer gynnade än vanliga lån.

Enligt regeringen bör reglerna om värdeminskningsavdrag för hyreshus ändras för att undvika att nyproduktion av bostäder påverkas negativt av ändringarna.

Schablonintäkten på periodiseringsfond bör enligt regeringen höjas.

En tillfällig begränsning av underskottsavdrag bör införas under två år. Tidigare års underskott ska få dras av med högst 50% av årets överskott. Resterande del av underskottet ska få rullas vidare.

Regeringens prop. 2017/18:1