Fördela ROT-avdrag mellan syskon?

Eftersom endast ett av syskonen stod som fakturamottagare och de inte kunde anses ingå i ett gemensamt hushåll nekades syskonen att fördela skattereduktion vid ROT.

ROT-avdrag

För att få ROT-avdrag krävs det att man äger och bor i bostaden. Dessutom ska man haft kostnaden för arbetet.

Det är alltså köparen som ska ha betalat fakturan från utföraren. Det finns dock vissa undantag. Det gäller omfördelning av skattereduktionen mellan makar och omfördelning av skattereduktionen mellan sambor som tillhör samma hushållsgemenskap för den aktuella fastigheten.

Aktuellt fall

Två bröder ägde en jordbruksfastighet tillsammans där de också var bosatta, men i olika byggnader.

Broder A hade fått arbete utfört på fastigheten och blivit beviljad preliminär skattereduktion (ROT). Det var dock den andra (Broder B) som hade betalat fakturan via ett avräkningskonto i sitt aktiebolag. Broder A ville sen omfördela skattereduktionen till sin bror (B).

Vad sa rätten?

Förvaltningsrätten konstaterade att bröderna måste tillhöra samma hushållsgemenskap för att kunna omfördela skattereduktionen. (Ett tidigare rättsfall medgav faktiskt omfördelning av skattereduktionen eftersom syskonen då tillhörde samma hushåll.)

Men i det här fallet fanns det enligt förvaltningsrätten inget som skapade någon sådan hushållsgemenskap. Därför var det inte heller möjligt att omfördela skattereduktionen.

Broder A överklagade frågan som prövades av kammarrätten (KR). Enligt KR framgår det av förarbetena till lagen att en omfördelning av skattereduktionen kan ske mellan två personer i samma hushåll om de gemensamt har låtit utföra hushållsarbeten. En sådan fördelning kan ske mellan makar som bor tillsammans samt mellan personer i ett samboförhållande.

Eftersom bröderna inte delade hushåll utan bara varbosatta på samma fastighet kunde de enligt KR inte dela på skattereduktionen.

Kammarrätten i Jönköping 2820-15

Kommentar:

Domen har inte vunnit laga kraft och är i skrivande stund inte överklagad.