Friskvårdsbidrag – så kan det proportioneras

Skatteverket har gett sin syn på hur friskvårdsbidrag kan proportioneras utifrån arbetstid och anställningstid. I ställningstagandet behandlar man även frågan om friskvård på olika arbetsorter.

Motion och friskvård

Arbetsgivare kan erbjuda personalen skattefria personalvårdsförmåner i form av motion och annan friskvård som är av mindre värde och enklare slag, under förutsättning att erbjudandet riktar sig till hela personalen oavsett anställningsform. Det kan exempelvis handla om att ersätta de anställda för utlägg för gymkort med friskvårdsbidrag.

Tillfälligt anställda och deltidsarbetande

Enligt Skatteverket är det dock möjligt att erbjuda tillfälligt anställda ett annat arrangemang än vad som erbjuds tillsvidareanställda. Ett exempel kan vara att tillfälligt anställda får klippkort istället för årskort som kanske erbjuds till anställda med tillsvidareanställning.

Enligt Skatteverket är det också möjligt att proportionera friskvårdsbidraget utifrån arbetstid för tillsvidareanställda som arbetar deltid. Till exempel kan någon som arbetar 50% få hälften av friskvårdsbidraget. Men anställda som tillfälligt har lägre tjänstgöringsgrad – på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet – bör bedömas utifrån sin ordinarie arbetstid.

Anställda på olika orter

Om arbetsgivaren har anställda på olika orter kan man enligt Skatteverket erbjuda olika former av motion och friskvård. Exempelvis kan två av orterna ha gym på arbetsplatsen och den tredje orten erbjuda någon annan slags motion, t ex friskvårdsbidrag motsvarande gymkostnaden.

Matchning av friskvårdsbidrag och anställningstid

Endast utgifter för motion och friskvård som den anställde betalar för under anställningstiden kan ersättas skattefritt. Arbetsgivaren kan alltså inte skattefritt ersätta utgifter som den anställde betalat innan anställningen påbörjades, även om viss del avser anställningstiden.

Om en anställd ska arbeta tidsbegränsat under t ex sex månader kan arbetsgivaren skattefritt ersätta den anställde för friskvård under den tiden, men inte för tiden efter. Det innebär alltså att om den anställde köper ett årskort under sin första dag så kan arbetsgivaren ersätta den anställde för hälften av utgiften, eftersom den anställde ska arbeta under halva året (sex månader). Om den anställde slutar i förtid behöver denne inte betala tillbaka något, även om utlägget delvis kommer att avse tid efter anställningen upphört.

Helt friskvårdsbidrag

Det finns inget som hindrar arbetsgivare från att ge tillfälligt anställda och tillsvidareanställda som arbetar deltid ett friskvårdsbidrag till samma belopp som tillsvidareanställda som arbetar heltid. En arbetsgivare kan dock inte differentiera friskvårdsbidraget utifrån andra grunder såsom lönenivå, tjänsteställning, organisatorisk tillhörighet eller arbetsort.

Skatteverkets ställningstagande 131 145503-17/111