Moms på onlinespel

Tillhandahållandet av internetbaserade onlinespel, med eller utan tillgång till virtuella varor och tjänster, är försäljning av elektroniska tjänster förutsatt att ersättningen kan omvandlas till riktiga pengar.

Onlinespel och virtuella varor och tjänster

Internetbaserade onlinespel är olika typer av dataspel som spelas med flera personer. Deltagarna kan på olika sätt skaffa sig fördelar genom att köpa virtuella varor och tjänster, som exempelvis vapen, fotbollsspelare eller olika variationer av en karaktärs utseende. Ofta är det spelföretaget som säljer dessa virtuella varor och tjänster, men det förekommer även att det sker en försäljning mellan deltagarna såväl inom som utanför onlinespelet. I regel är det enligt onlinespelets användarvillkor dock inte tillåtet att försäljningen sker utanför onlinespelet.

Det vanligaste betalningssättet är så kallade digitala plånböcker som är ett konto där deltagarens transaktioner i flera olika onlinespel samlas, eller att det finns ett eget konto i onlinespelet där pengar sätts in. På kontot hamnar också in- och utbetalningar från andra deltagare. Dessa pengar kan omvandlas till en intern valuta som kan användas för att köpa virtuella varor eller tjänster.

I vissa onlinespel kan den interna valutan omvandlas till riktiga pengar. Den interna valutan kan ha en fast växelkurs mot exempelvis amerikanska dollar och växlas in hos den som tillhandahåller spelet. Betalningen mellan deltagare utanför onlinespelet kan göras med till exempel swish.

Nytt ställningstagande

I ett ställningstagande har Skatteverket behandlat frågan om hur momsen ska hanteras när ett företag tillhandahåller onlinespel, med eller utan tillgång till virtuella världar. En annan fråga är hur momsen ska hanteras när olika virtuella varor och tjänster köps och säljs mellan deltagarna inom respektive utanför onlinespelet.

Elektroniska tjänster

Den som mot olika typer av avgifter tillhandahåller onlinespel och/eller virtuella varor och tjänster, omsätter enligt Skatteverket elektroniska tjänster. Det är då fråga om en verksamhet som uppfyller kraven för en ekonomisk verksamhet. Ersättningen måste dock kunna uttryckas i pengar. Om ersättningen är i form av en intern valuta måste den interna valutan kunna omvandlas till ett lagligt betalningsmedel för att tjänsterna ska omfattas av momsreglerna.

Moms på elektroniska tjänster

Är omsättningen gjord inom landet ska moms på elektroniska tjänster redovisas här. I annat fall är omsättningen gjord utomlands.

Om köparen är en privatperson eller någon annan som inte är en beskattningsbar person är elektroniska tjänster omsatta i det land där köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas. Företaget ska vid försäljningen fastställa i vilket land köparen är etablerad genom att inhämta uppgifter från köparen. Om säljaren inte är etablerad i ett EU-land där köparen finns, kan redovisning och betalning av momsen göras i en särskild momsdeklaration.

Försäljning mellan deltagarna

Försäljningen av virtuella varor och tjänster mellan speldeltagarna ska bedömas enligt de allmänna momsreglerna. När elektroniska tjänster säljs mot ersättning som kan uttryckas i pengar eller kan omvandlas till pengar är det en omsättning av en tjänst. Detta gäller oavsett om försäljningen sker inom eller utanför onlinespelet, även om det i sig skulle strida mot onlinespelets användarvillkor.

Om ersättningen uttrycks i en intern valuta som inte kan omvandlas till pengar är det inte en momspliktig omsättning.

Räknas inte som en beskattningsbar person

För att moms ska redovisas krävs det också att det är en beskattningsbar person som gör försäljningen, det vill säga någon som självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet. Enligt Skatteverkets uppfattning är en ekonomisk verksamhet när en person fortlöpande tillhandahåller varor eller tjänster mot ersättning. Frekvensen och kontinuiteten av försäljningen ska vara jämförbar med hur en motsvarande ekonomisk verksamhet vanligen bedrivs.

En deltagare i ett onlinespel som säljer elektroniska tjänster till andra deltagare bedriver i allmänhet inte en ekonomisk verksamhet enligt Skatteverket. Även om en deltagare säljer med viss regelbundenhet är det inte tillräckligt för att uppfylla kravet på att försäljningen ska ske fortlöpande. Syftet med försäljningen mellan onlinespelarna är att på olika sätt integreras med andra personer i spelet och försäljningen till andra deltagare är endast ett utflöde av spelandet. Denna bedömning gäller oavsett om försäljningen sker inom eller utanför onlinespelet.

I enstaka fall kan det dock hända att försäljningen är en momspliktig omsättning om en deltagares avsikt är att sälja elektroniska tjänster med en kontinuitet och frekvens som är jämförbar med en motsvarande ekonomisk verksamhet.

Skatteverkets ställningstagande 131 430652-16/111