Förslag om framtidsfullmakt

Regeringen har lämnat ett förslag om framtidsfullmakter. Detta innebär en ny form av ställföreträdarskap för vuxna. Dessutom föreslås regler om anhörigbehörighet som innebär att anhöriga får utföra vardagliga rättshandlingar för den enskildes räkning när denne inte längre kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter.

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ska kunna ges till någon som kan sköta dina personliga och ekonomiska angelägenheter när du inte längre kan göra det själv på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållanden. Åtgärder inom hälso- och sjukvård eller tandvård ska dock inte omfattas.

Framtidsfullmakten innebär att du när du är frisk och vid dina sinnens fulla bruk kan bestämma vem som ska ta beslut åt dig när du själv inte längre kan det. Framtidsfullmakten ser alltså ut som en vanlig fullmakt men har en framskjuten ikraftträdandetid.

Tanken är att framtidsfullmakten ska bli ett alternativ till god man och förvaltare och ett komplement till vanliga fullmakter.

Formkrav

Framtidsfullmakten ska enligt förslaget upprättas skriftligen och undertecknas av fullmaktsgivaren. Dessutom ska fullmakten vara bevittnad av två personer. Vittnena får inte vara obehöriga (underåriga eller psykiskt störda) eller anhöriga till fullmaktsgivaren.

Vem kan utses till fullmaktshavare?

Fullmaktshavaren kan vara en familjemedlem. Fullmaktsgivaren kan utse flera personer, till exempel en fullmaktshavare för juridiska frågor och en annan för ekonomiska frågor och en tredje för frågor som rör personliga angelägenheter.

När börjar den att gälla?

Framtidsfullmakten börjar gälla när fullmaktsgivaren inte längre själv kan fatta egna beslut. Det är fullmaktshavaren som bedömer när detta inträffar.

Fullmaktsgivaren kan villkora ikraftträdandet med en prövning i tingsrätt av hans eller hennes hälsotillstånd. Även fullmaktshavaren kan begära att få frågan prövad av domstol.

Kontroll

Även om fullmaktshavaren ska vara lojal och verka i samråd med fullmaktsgivaren, kan givaren i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavarens verksamhet och som har rätt att begära en redovisning av uppdraget.

Om ingen särskild granskare har utsetts så har fullmaktsgivarens närmaste släktingar rätt att begära en redovisning av uppdraget.

Överförmyndaren har också en sådan rätt och kan även besluta om att framtidsfullmakten ska upphöra helt eller delvis om fullmaktshavaren missbrukar den.

När upphör den att gälla?

Framtidsfullmakten kan återkallas av fullmaktsgivaren. Framtidsfullmakten upphör att gälla om fullmaktsgivaren får en god man eller förvaltare.

Behörighetsregler för anhöriga

Regeringen föreslår också vissa behörighetsregler för anhöriga till personer som inte längre kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter. Förslaget skapar en rättslig ram för sådana vardagliga rättshandlingar som många anhöriga redan i dag utför. Det kan t ex gälla betalning av räkningar från personens konto.

Make eller sambo, barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn ska i tur och ordning vara behöriga att företräda den enskilde. Men ska inte gälla frågor som sköts av god man eller förvaltare.

Ikraftträdande

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 juli 2017.