Moms på uthyrning av gruppboende

Skatteverket har kommit med ett nytt ställningstagande med anledning av ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen där frivilligt momsinträde medgavs för gemensamma utrymmen i ett gruppboende.

Frivilligt momsinträde

En fastighetsägare kan ansöka om att få hela eller delar av sin lokaluthyrning momsbelagd – så kallat frivilligt momsinträde. Uthyrning av stadigvarande bostäder är dock alltid momsfri och likaså uthyrning av lokaler till momsfria hyresgäster.

Vid uthyrning av lokaler till en kommun eller staten är det möjligt att begära frivilligt momsinträde även om kommunen/staten driver egen momsfri verksamhet i lokalen, exempelvis social omsorgsverksamhet, dock inte om uthyrningen avser stadigvarande bostad.

Olika lokaler i gruppboendet

En viss del av lokalerna som används för vård och omsorg i gruppboenden är vårdtagarnas egna rum och lägenheter. Dessa lokaler räknas som stadigvarande bostad och omfattas inte av frivilligt momsinträde.

Andra delar av lokalerna som används enbart i vård- och omsorgsverksamheten, exempelvis vårdutrymmen och personalutrymmen, kan omfattas av frivilligt momsinträde.

Förutom bostäder och vårdutrymmen kan det i gruppboenden finnas samlingsutrymmen som kök, tv-rum och allrum som både används av de boende och personalen. Läs mer om vad som gäller för dessa längre fram.

I en fastighet finns det också biutrymmen som exempelvis hissar, trapphus och värmecentraler som är gemensamma för alla lokaler. Dessa utrymmen kan inte omfattas av frivillig momsskyldighet.

Samlingsutrymmen kan omfattas av frivillig moms

Skatteverket anser att om samlingsutrymmen, som oftast är avgränsade till ytan och som skulle kunna hyras ut separat, i sin helhet hör till vårdverksamheten kan dessa ytor omfattas av frivillig momsskyldighet.

Samlingsutrymmena anses helt höra till vårdverksamheten om de inte samtidigt används som en del av de boendes stadigvarande bostad, vilket betyder att utformningen av de boendes lägenheter är avgörande för bedömningen.

Om det i de boendes lägenheter finns den utrustning som finns i en lägenhet i det allmänna bostadsbeståndet, med bland annat kök och hygienutrymmen, behöver gruppboendets samlingsutrymmen inte användas för att komplettera utrustningen i den egna lägenheten. Syftet med samlingsutrymmena är då inte att vara en del av de boendes stadigvarande bostad. Vanligen vistas de boende i samlingsutrymmena tillsammans med gruppboendets personal, vilket enligt Skatteverkets uppfattning innebär att utrymmena används i tillhandahållandet av vård och omsorg. Under dessa förutsättningar kan samlingsutrymmena anses höra till vårdverksamheten och kan därmed omfattas av frivillig momsskyldighet.

Momslyft med viss andel

Enligt Skatteverkets uppfattning kan momslyft medges med en viss andel för samlingsutrymmen som inte omfattas av frivillig momsskyldighet, om utrymmena används både till vårdverksamhet och till stadigvarande bostad. Den typen av samlingsutrymmen och biutrymmen anses ingå som en underordnad del av den totala lokalupplåtelsen, vilket betyder att en viss del av den ingående momsen kan hänföras till den momspliktiga uthyrningen av vårdlokaler.

Normalt är det ytan som används som fördelningsnyckel när inte hela den uthyrda ytan omfattas av frivillig moms. När det gäller moms som avser samlingsutrymmen som inte kan omfattas av frivillig moms ska man enligt Skatteverket räkna förhållandet mellan de ytor som omfattas av frivillig moms och gruppboendets totala yta, minskat med ytan för de samlingsutrymmen som inte omfattas av frivillig moms och ytan för biutrymmen.

Samma fördelningsnyckel ska användas både när det gäller ingående och utgående moms.

Skatteverkets ställningstagande 131 16524-17/111