Sänkt moms på mindre reparationer

Momsen på mindre reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne ska sänkas från 25 till 12 procent. Den nya regeln träder i kraft 1 januari 2017.

Vill få fler att reparera sina varor

Riksdagen anser att det är angeläget att produkter och råvaror används på ett effektivt och hållbart sätt. Att reparera en vara istället för att köpa en ny är oftast bättre ur miljösynpunkt. Idag är det dock relativt enkelt och billigt att köpa en ny vara jämfört med att reparera exempelvis sin cykel, skor eller kläder. Som ett led i att få fler att laga eller ändra redan tillverkade varor kommer momsen på mindre reparationer att sänkas från 25 till 12 procent. Det som avses är reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

Omfattar även service

Med reparationer menar man normalt att en vara återställs i användbart skick. Reparationer i det här fallet ska även omfatta förebyggande arbeten och förbättringar som utförs i syfte att minska behovet av en framtida reparationer och att varorna förbrukas och förslits. Reparationerna får dock inte innebära att betydande ingrepp görs eller att varorna ändras påtagligt.

Positivt för sysselsättningen

Sänkt moms förväntas betyda lägre priser och därmed en ökad efterfrågan på tjänsterna. Riksdagen anser att detta kan leda till lägre arbetslöshet då de aktuella reparationerna kan utföras av personer med låg utbildningsnivå eller av personer med svag anknytning till arbetsmarknaden.

Ikraftträdande

Momssänkningen träder i kraft 1 januari 2017.

Regeringens prop. 2016/17:1, Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1