Uthyrning av läkare – 25% moms

Nu har Skatteverket kommit med ett ställningstagande med anledning av HFD-domen som kom fram till att när ett företag hyr ut vårdpersonal, så tillhandahåller de inte momsfria vårdtjänster utan momspliktig personaluthyrning.

En mycket omvälvande dom

I juni 2018 kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som vände upp och ned på begreppen, då man kom fram till att när ett företag hyr ut läkare så handlar det inte om ett tillhandahållande av momsfria vårdtjänster. Istället är detta momspliktig personaluthyrning.

Skatteverket – precis som alla andra aktörer – blev nog lite tagen på sängen av denna dom, varför man meddelade att konsekvenserna av domen skulle analyseras och att ett ställningstagande skulle komma så snart som möjligt. Tills dess skulle personaluthyrning inom vårdsektorn fortsättningsvis hanteras som momsfri sjukvård.

Skatteverket har tagit ställning

Nu är analysen klar, och Skatteverket konstaterar i sitt ställningstagande att i princip all uthyrning av vårdpersonal – oavsett företagsform – är att betrakta som personaluthyrning (25% moms).

Det kan möjligen vara vårdtjänster om både uthyraren och köparen driver vårdmottagningar och uthyrningen primärt inte bottnar i ett vinstsyfte.

Momsfria vårdtjänster

För att det ska kunna handla om momsfria vårdtjänster, så måste följande tre kriterier vara uppfyllda:

  • Både tillhandahållaren av personal och köparen ska driva vårdmottagningar som huvudsakligen tillhandahåller sjukvård eller tandvård.
  • Tjänsten ska vara absolut nödvändig för den undantagna vårdtjänsten.
  • Det grundläggande syftet med tjänsten får inte vara att vinna ytterligare intäkter genom verksamhet i direkt konkurrens med kommersiella företag som måste betala moms.

Med vårdmottagning menas i detta fall sådana mottagningar som tillhandahåller vårdtjänster och dit en patient kan vända sig för att få vård eller dit en patient har remitterats. Vårdmottagning är till exempel sjukhus, tandvårdsmottagning, vårdcentral eller en enskild läkares mottagning. Det är den som driver vårdmottagningen som tillhandahåller vårdtjänsten direkt till patienten och som är patientens motpart.

Exempel

Ett sjukhus har problem att hitta läkare för anställning, varför man hyr in en läkare från ett företag som inte driver en vårdmottagning. Uthyrande företag har endast denna läkare anställd, och är alltså inte ett bemanningsföretag i normal bemärkelse. Det är dock ändå fråga om uthyrning av personal och kan inte ses som en sjukvårdstjänst. Det saknar betydelse att den som hyrs ut är legitimerad läkare så länge köparen är den som har ansvaret gentemot patienten.

Då det uthyrande företaget inte bedriver en vårdinrättning är det första kriteriet (se ovan) inte uppfyllt, och därför kan det inte heller vara fråga om tjänster med nära anknytning till vård. Denna uthyrning är alltså momspliktig.

Skatteverket ändrar uppfattning

Skatteverket menar att då detta innebär en ändrig i sak av verkets tidigare syn på frågan, bör beslut på initiativ av verket som föranleds av ställningstagandet inte avse redovisningsperioder före 1 juli 2019.

Skatteverkets ställningstagande, dnr 202 398355-18/111