Byte av lampor var förbättrande reparation

Eftersom installationen av den nya belysningen hade gjorts i nära anslutning till avyttringen var bostadsrätten i bättre skick än vid förvärvet. Därmed beviljades avdrag för förbättringskostnader vid kapitalvinstberäkningen.

Förbättrande reparationer och underhåll

I kapitalvinstberäkningen vid en försäljning av en privatfastighet eller privatbostadsrätt får utgifter för ny-, till- och ombyggnad räknas in i omkostnadsbeloppet. Någon belopps- eller tidsgräns finns inte utan alla sådana utgifter från och med förvärvstillfället får räknas med.

Även förbättrande reparationer och underhåll som lagts ned under försäljningsåret och under de föregående fem kalenderåren får räknas med i omkostnadsbeloppet. Man får bara räkna med förbättringsutgifter de år då de totalt uppgått till minst 5 000 kr/år.

Normala reparationer och underhåll räknas dock inte som förbättringsutgifter. Sådana utgifter betraktas som förbättrande bara om de medfört att bostaden är i bättre skick när du säljer den än när du köpte bostaden.

Bytte från halogen till LED

Annika köpte en bostadsrätt 2013 som hon sålde våren 2016. I sin kapitalvinstberäkning gjorde hon avdrag för förbättrande reparationer och underhåll med drygt 9 000 kr. Förbättringen, som var gjord året innan försäljningen, bestod av att hon bytte halogenspotlights mot LED-spotlights. Infällda halogenspotlights hade funnits i innertaket i köket, som köksbänksbelysning och i badrummet.

Inte avdragsgillt enligt Skatteverket

Skatteverket medgav dock inte avdraget eftersom de ansåg att bytet av lamporna inte kunde anses vara förbättrande reparation och underhåll.

Beslutet överklagades

Annika överklagade beslutet och menade att bytet av belysningen hade medfört att bostadsrätten var i bättre skick än vid förvärvet. Den infällda halogenspotlighten som fanns i lägenheten när hon köpte den hade inte fungerat tillfredställande. Installationen av de tidigare lamporna kändes inte fackmannamässig eller säker. Lamporna hade fått bytas ofta och lampdelar hade lossnat.

Förvaltningsrätten avslog överklagandet

Förvaltningsrätten ansåg dock att bytet av lampbelysningen inte kunde anses som en förbättrande reparation utan att det skulle räknas som normalt underhåll. Oavsett lampa hade de samma funktion, det vill säga belysning, vilket inte innebar att bostadsrättens standard höjts. Annika hade heller inte kunnat visa att bostadsrätten blivit i bättre skick efter bytet till LED-lamporna. Förvaltningsrätten gjorde därmed samma bedömning som Skatteverket att inte medge avdrag för förbättrande reparation och underhåll.

Avdragsgill förbättringsutgift enligt kammarrätten

Annika överklagade och fick medhåll av kammarrätten.

Annika hade uppgett att den tidigare installationen av belysningen inte hade fungerat tillfredställande när hon köpte bostadsrätten. Denna uppgift hade inte ifrågasatts av Skatteverket, vilket enligt kammarrätten borde läggas till grund för bedömningen.

Kammarrätten ansåg att bytet av lamporna innebar att bostadsrätten fick en belysning som fungerade problemfritt och det fanns ingen anledning att anta att belysningen hade försämrats från den tidpunkt då installationen hade gjorts till när bostadsrätten avyttrades. Detta innebar enligt kammarrätten att bostadsrätten var i bättre skick än vid förvärvet. Kostnaden på drygt 9 000 kr för bytet av lamporna var alltså i sin helhet en avdragsgill förbättringskostnad.

Domen har vunnit laga kraft.

Kammarrätten i Göteborg 1142-18